Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Lajčák vyzdvihol pomoc iným krajinám s posilňovaním ich bezpečnosti

Generálny sekretár NATO Jens Stoltenberg a šéf americkej diplomacie Mike Pompeo rečnia na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO pri príležitosti 70. výročia podpísania Severoatlantickej zmluvy vo Washingtone 3. apríla 2019. Dolný rad vpravo šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Šéfovia diplomacií hovorili aj o posilnení východného bloku NATO, ale aj o posilnení bezpečnosti nečlenských krajín.

Washington 5. apríla (TASR) – Bezpečnosť Slovenska sa nezačína na jeho hraniciach, preto je dôležité, aby pomáhalo iným krajinám zvýšiť ich bezpečnosť. Po zasadnutí ministrov zahraničných vecí NATO to vo štvrtok večer vo Washingtone pre TASR povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák.

Ministri rokovali o aktuálnych kľúčových bezpečnostných témach, ako sú hrozba terorizmu, situácia v Afganistane a v oblasti Čierneho mora, odzbrojovanie, transatlantické vzťahy a zdieľanie nákladov aliancie. Nevyhli sa ani téme kyberterorizmu.

"Značná pozornosť bola venovaná tomuto, pretože hovorili sme aj o tom, ako musí byť aliancia pripravená čeliť hrozbám 21. storočia a medzi ne jednoznačne patrí aj hrozba prichádzajúca z kybernetického priestoru. Aliancia sa musí adaptovať na meniace sa bezpečnostné prostredie," povedal Lajčák.

Šéfovia diplomacií hovorili aj o posilnení východného bloku NATO, ale aj o posilnení bezpečnosti nečlenských krajín.

"Vychádza to z filozofie Aliancie, že naša bezpečnosť nezačína na našich hraniciach. Investícia do bezpečnosti našich partnerov znamená posilnenie ich odolnosti voči bezpečnostným hrozbám a tým pádom aj zvýšenie našej vlastnej bezpečnosti," uviedol Lajčák.

Ministri zahraničných vecí členských štátov NATO sa stretli pri príležitosti 70. výročia podpísania Severoatlantickej zmluvy.

Spolupracovníčka TASR Michaela H. Janotová