Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Laššáková hovorila v Nemecku o rozvoji bilaterálnych vzťahov v kultúre

Na archívnej snímke ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Ministerka sa zúčastnila aj na slávnostnom koncerte orchestra Štátnej filharmónie Košice k 30. výročiu Nežnej revolúcie.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Nemecká spolková republika si tento mesiac pripomína 30. výročie pádu Berlínskeho múru. Kultúrne podujatia vypovedajúce o neľudskosti totalitných režimov a dôležitosti demokracie navštívila aj ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD). Pracovnú cestu využila aj na zintenzívnenie slovensko-nemeckých kultúrnych vzťahov. TASR o tom informoval Peter Mäsiar z kancelárie ministerky kultúry.

Kultúrne aktivity venované tomuto dôležitému obdobiu svetovej histórie navštívila v Berlíne aj Laššáková. Absolvovala prehliadku panoramatickej expozície Múr od rakúskeho umelca Yadegara Asisiho, ktorá realisticky oživuje dramatické udalosti spojené s pádom Berlínskeho múru. Ministerka sa zúčastnila aj na slávnostnom koncerte orchestra Štátnej filharmónie Košice k 30. výročiu Nežnej revolúcie.

Ministerka využila pracovný program aj na stretnutie so štátnym tajomníkom pre kultúru spolkovej krajiny Berlín Torstenom Wöhlertom. Spoločne posúdili úroveň a možnosti ďalšieho rozvoja bilaterálnych vzťahov v oblasti kultúry, vymenili si skúsenosti z oblasti podpory kultúrneho a kreatívneho priemyslu a porovnali efektivitu kultúrnych politík na národnej, regionálnej a lokálnej úrovni. Zároveň sa zhodli, že by bolo obojstranne prínosné doplniť Dohodu medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spolkovej republiky Nemecko o spoluprácu v oblasti kultúrneho a kreatívneho priemyslu s cieľom prispievať k vzájomnému obohacovaniu, zvyšovaniu tvorivého potenciálu a rozvoju kultúry oboch národov. Obe krajiny sú naklonené aj možnosti intenzívnejšej spolupráce v oblasti audiovízie a uzatvoreniu vládnej dohody o koprodukcii.