Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Laššáková: Návrh rozpočtu neznamená pokrok pre slovenskú kultúru

Na snímke nezaradená poslankyňa NR SR Ľubica Laššáková počas zasadnutia 18. schôdze parlamentu v utorok 8. decembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

V dokumente nevidí exministerka kultúry žiadne financie navyše, ktoré by súviseli s rozvojom po pandémii.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Žiadny pokrok pre slovenskú kultúru - aj takto označila návrh rozpočtu pre rezort kultúry na budúci rok exministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD). Návrh podľa jej slov pracuje len s financiami, ktoré zanechalo jej vedenie. Skonštatovala, že sa v ňom nič nedoplnilo, a poukázala aj na aktuálnu pandémiu nového koronavírusu. Rozpočet sa podľa jej slov "tvári, že 'korona' neexistuje". Rovnako sa podľa nej dostatočne netýka ani opravy pamiatok a rozvoja v kultúre po pandémii.

"Žiadne vízie, žiadne plány, žiadny pokrok pre slovenskú kultúru," zdôraznila Laššáková v súvislosti s návrhom rozpočtu. Nepovažuje za správne ani zákonné spoliehať sa na to, že rozpočet možno priebežne meniť. Dodala, že návrh rozpočtu nemá ambíciu zlepšiť situáciu v kultúre počas pandémie ani po nej. Očakávala, že pri veľkom zadlžení sa nájdu financie aj na zlepšenie situácie v kultúre. Poukázala na zlú situáciu pracovníkov v tejto oblasti, ktorí majú v drvivej väčšine nulové zárobky.

V dokumente nevidí žiadne financie navyše, ktoré by súviseli s rozvojom po pandémii. Vypadli odtiaľ podľa nej napríklad vedecké knižnice, aj napriek tomu, že ministerka Natália Milanová (OĽANO) chcela aj podľa programového vyhlásenia vlády zvýšiť návštevnosť knižníc či múzeí a galérií. "Nenašla som však spôsob, ako to vlastne chce učiniť. Myslím si, že ak to nie je v rozpočte, potom to zrejme nebude vôbec," povedala Laššáková. Podotkla, že rozpočet sa nedá len tak nafúknuť.

Exministerka sa tiež pýta, čo bude s verejnoprávnymi inštitúciami či podriadenými inštitúciami rezortu a ich prirodzeným rozvojom, napríklad obmenou techniky či vzdelávaním. Hovorí, že ani o tom sa v rozpočte nič nedočítala.

Pripomenula slová ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO), že je potrebné sa venovať obnove pamiatok, ktoré predchádzajúca vláda zanedbala. V tejto súvislosti uviedla, že v návrhu rozpočtu tejto vlády sú len plány na obnovu tých štyroch pamiatok, s ktorými začal rezort už pod jej vedením, napríklad Krásnej Hôrky či Spišského hradu.

Poslankyňa Monika Kozelová (OĽANO) reagovala tým, že napríklad na Krásnej Hôrke nevidieť financie, ktoré tam mala bývalá vláda investovať. Verí, že rozpočtované prostriedky na obnovu pamiatok aj skutočne pôjdu na tento účel, na rozdiel od minulosti. Jozef Pročko (OĽANO) podotkol, že Laššáková ani ostatní poslanci Smeru-SD a nezaradení poslanci pôsobiaci v strane Hlas-SD nemajú morálne právo kritizovať rozpočet, pretože ich vlády 12 rokov rozkrádali financie štátu.