Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Laššáková označila rozpočet pre kultúru za málo ambiciózny

Na archívnej snímke poslankyňa Národnej rady SR Ľubica Laššáková. Foto: TASR - Pavol Zachar

Milanovej vyčíta, že ako jediná ministerka kultúry v rámci Európskej únie nedokáže v pláne obnovy pre svoj rezort nič vybaviť.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Rozpočet Ministerstva kultúry (MK) SR pri investičných akciách je málo ambiciózny. Skonštatovala to exministerka kultúry a nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Ľubica Laššáková. Rezortu vyčíta i posunutie Stratégie rozvoja kultúry a kreatívneho priemyslu na roky 2030. Ministerka Natália Milanová (OĽANO) nie je podľa Laššákovej schopná presadiť v pláne obnovy a odolnosti pre kultúru aspoň niečo.

"Rozpočet MK SR pri investičných akciách je málo ambiciózny, pokračuje v mojich nastavených prioritách, či už ide o prostriedky na rekonštrukciu a modernizáciu Slovenskej národnej galérie, na rekonštrukciu Štátnej opery v Banskej Bystrici, na obnovu hradu Krásna Hôrka či sanáciu havarijného stavu Spišského hradu," podotkla Laššáková. Pribudli podľa nej len projekty na rekonštrukciu strechy bratislavskej Reduty a kina Lumiére. Laššáková ocenila, že pokračuje projekt Európske hlavné mesto kultúry a že sa zákonom zastabilizovali každoročné výdavky pre Maticu slovenskú.

Milanovej vyčíta, že ako jediná ministerka kultúry v rámci Európskej únie nedokáže v pláne obnovy pre svoj rezort nič vybaviť. "Negatívny dosah je v kultúre citeľný aj teraz. Je preto otázne, ako dokáže vybojovať pre kultúru v súčasnej energetickej kríze kompenzačné prostriedky na sanáciu vysokých cien energií, ktoré majú likvidačný dosah aj na kultúru," dodala.

Podľa vládou schváleného rozpočtu má MK v roku 2023 disponovať sumou 444,3 milióna eur, teda približne o 15 miliónov eur viac, než bolo rozpočtované na aktuálny rok. V prípade veľkých investičných projektov sa alokuje suma takmer 21,5 milióna eur. Celková rozpočtovaná suma na dotačnú politiku MK na rok 2023 predstavuje 19 miliónov eur, najväčšia suma je alokovaná v programe Obnovme si svoj dom na sanáciu pamiatkového fondu, a to 14,7 milióna eur. Rozpočtujú sa aj výdavky na projekt Európske hlavné mesto kultúry Trenčín 2026, z celkovo schválenej 15-miliónovej štátnej alokácie sa predpokladá vyčleniť 800.000 eur.