Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Laureát Nobelovej ceny Kip Thorne sa stretol s mladými fyzikmi

Na archívnej snímke Kip S. Thorne. Foto: TASR/AP

Americký fyzik už druhý rok v rámci ocenenia ESET Science Award spoznáva prácu slovenských vedeckých osobností a mladých vedcov do 35 rokov.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Laureát Nobelovej ceny za fyziku Kip Thorne sa ako s prvými na Slovensku stretol s mladými talentmi z fyziky, ktorí reprezentovali Slovensko na medzinárodnom turnaji v Gruzínsku. Thorne počas pondelkovej tlačovej konferencie uviedol, že podobné súťaže majú veľký vplyv na mladých ľudí.

Skupina študentov v lete na medzinárodnom turnaji mladých fyzikov v gruzínskom meste Kutaisi získala zlatú medailu. Tím, ktorému dominujú štyri dievčatá, predstavil profesorovi Thornovi svoje víťazné riešenie a rozobral s ním výzvy, ktoré na turnaji absolvoval. Americký fyzik už druhý rok v rámci ocenenia ESET Science Award spoznáva prácu slovenských vedeckých osobností a mladých vedcov do 35 rokov. Thorne povedal, že sa so študentmi rozprával asi 30 minút. "V rámci stretnutia mi ukázali riešenie jedného problému, ktorý riešili, a oceňujem ich matematickú a fyzikálnu hĺbku problému," povedal americký fyzik. Podľa neho podobné súťaže majú veľký vplyv na mladých ľudí.

Vedúca študentského tímu Veronika Ucekajová poznamenala, že pre mladých ľudí je tento deň výnimočný, pretože nie každý deň majú možnosť sa stretnúť s laureátom Nobelovej ceny za fyziku. "Bolo pre nás neuveriteľné s ním diskutovať a vidieť, ako nám rozširuje obzory," povedala Ucekajová.

Thorne počas svojho pobytu na Slovensku absolvuje viacero podujatí. V utorok (12. 11.) večer bude v Historickej budove Slovenského národného divadla diskutovať s britským fyzikom a popularizátorom vedy Brianom Coxom. Rozprávať sa budú o tom, či je veda riešením všetkých výziev ľudstva. O deň neskôr bude prednášať na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave, pričom rektor Marek Števček mu odovzdá aj Veľkú zlatú medailu UK.

V sobotu 16. októbra sa zúčastní na galavečere ESET Science Award. Ako predseda medzinárodnej komisie vyhlási laureáta v kategórii výnimočná osobnosť slovenskej vedy. Richard Marko zo spoločnosti ESET povedal, že "myšlienka ocenenia má za úlohu podporovať excelentnú vedu na Slovensku". Podľa jeho slov je úlohou tiež docieliť to, aby sa veda dostala čo najviac k verejnosti. Podľa Thorneho je ocenenie veľmi dôležité, aby sa pozdvihol rešpekt k vede u celej populácie.

Thorne je americký fyzik, medzinárodne známy odborník na gravitačnú fyziku a astrofyziku, so zameraním sa na relativistické hviezdy, čierne diery a gravitačné vlny. Je jedným z troch vedcov, ktorým bola v roku 2017 udelená Nobelova cena za prvú priamu detekciu a pozorovanie gravitačných vĺn. Do histórie sci-fi sa zapísal aj ako výkonný producent a vedecký poradca hollywoodskeho filmu Christophera Nolana Interstellar.