Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Sme rodina Mikulca odvolávať nebude, schôdza pokračuje v utorok

Na archívnej snímke z 17. februára 2022 predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina) počas rokovania 55. schôdze Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Mikulec podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov NAKA.

Bratislava 18. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) budú pokračovať v diskusii k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) v utorok (22. 2.). Prihlásených je ešte 15 rečníkov písomne.

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár v piatok popoludní skonštatoval, že jeho hnutie sa nebude pridávať k opozícii a nebude odvolávať ministra Mikulca. Dodal však, že voči nemu majú veľa nezodpovedaných otázok, na ktoré čakajú odpovede.
Na snímke Boris Susko (SMER-SD), foto z archívu.
Foto: TASR - Michal Svítok

Piatkovú diskusiu v pléne ukončili poslanci vystúpením Borisa Suska (Smer-SD). Ten pripomenul kompetencie ministra vnútra v súvislosti s Policajným zborom (PZ) a potrebu vyvodiť politickú zodpovednosť v prípade závažných podozrení zo zneužívania práva a manipulácie vyšetrovaní viacerých káuz. Tvrdí, že vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) chceli zlikvidovať tím inšpekcie, ktorý mal preverovať podozrenia z ich marenia vyšetrovaní.

Mikulec podľa Suska nesie plnú politickú zodpovednosť za viaceré kauzy a keďže ju sám nevyvodil, je povinnosťou opozície iniciovať jeho odvolávanie. Podotkol, že na zisťovanie, či vznikla trestnoprávna zodpovednosť, sú tu orgány činné v trestnom konaní.

Mikulec: Neovplyvňoval som vyšetrovateľov, sú to fabulácie


Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) odmieta, že by niekedy ovplyvňoval vyšetrovateľov. Ide podľa neho o fabulácie. Vyhlásil to v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie. Podčiarkol, že neexistuje jediný dôkaz a ani vyšetrovanie Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) nepotvrdilo podozrenia z manipulácie vyšetrovania tak, ako o tom hovorí opozícia.
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k návrhu na jeho odvolanie z funkcie 18. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

"Vypočul som si kopu klamstiev, na moje odvolávanie v parlamente som si už zvykol, beriem to ako taký parlamentný folklór," poznamenal Mikulec. Odmieta, že by ovplyvňoval vyšetrovanie Národnej kriminálnej agentúry, pre čo ho chcú odvolávať. Opozičným poslancom ide podľa neho o to, aby fabuláciami, klamstvami, prekrúcaním faktov a vytrhávaním z kontextu mohli zmiasť verejnú mienku a zmariť snahy očistiť spoločnosť od korupčného správania.

Kritizoval opozičných poslancov, príkladom ich fungovania vo vláde bolo podľa neho cudzopasenie na verejnom majetku, rozkrádanie, ako aj systém "našich ľudí", v ktorom rozhodovali, koho budú a nebudú trestne stíhať. Dodal, že o tom dnes svedčia viacerí, ktorí mali konkrétne zadania podľa toho, ako si to "šéf" prial. Podotkol, že slovom "šéf" označovali lídra Smeru-SD Roberta Fica.

Na snímke sprava poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) a minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie 18. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Čo sa týka vyšetrovateľov obviňovaných z manipulácie či marenia vyšetrovania podotkol, že v polícii fungujú desiatky rokov, rozložili viaceré mafiánske skupiny a desiatky páchateľov si vďaka nim odpykáva tresty. "Keď rozložili mafiánske skupiny, tak ich bývalá vláda ospevovala," poznamenal s tým, že zmena nastala, keď sa členovia rôznych skupín a štátnych organizácií začali priznávať a vypovedať o prepojeniach bývalej vlády a im blízkych ľudí.

Nemyslí si, že v polícii prebieha boj, aktuálne sa podľa neho bojuje o charakter štátu, či budeme demokratickou alebo opäť "mafiánskou krajinou". Na margo inšpekčnej služby uviedol, že jej prácu v minulosti nepovažuje za svetobornú. V súčasnosti podľa neho pracuje a postúpili jej aj správu Slovenskej informačnej služby o podozreniach z ovplyvňovania vyšetrovaní. Tvrdí, že inšpekcia vynaložila na prešetrenie podozrení maximálne úsilie. Neexistuje podľa neho dôkaz o krivení spravodlivosti, ako sa to opozícia snaží podsúvať, čo majú potvrdzovať aj rozhodnutia súdov.
Na archívnej snímke Marián Saloň.
Foto: TASR Jakub Kotian

Marián Saloň (Smer-SD) tvrdí, že opozícia čerpá z uznesenia Generálnej prokuratúry (GP) SR. Odmieta Mikulcove slová, že by šlo len o tvrdenia opozície. Richard Takáč (Smer-SD) zase s Mikulcom nesúhlasí, že nahrávky vyšetrovateľov sú len drsná komunikácia chlapov, ktorí dlhé roky vyšetrujú najhoršie zločiny.

Ján Podmanický (nezaradený) skonštatoval, že Mikulec sa snažil bagatelizovať a relativizovať zverejnené dôkazy. "Je to len márny pokus niečo schovať pod koberec," uviedol.

Kolíková: Mikulec má moju podporu, robí účinné kroky v boji proti korupcii


Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) je asi prvým ministrom, u ktorého neexistujú pochybnosti o tom, že by zasahoval do práce polície či vyšetrovateľov. Neprekračuje svoje kompetencie, polícii uvoľnil ruky a robí účinné kroky v boji proti korupcii. Vyhlásila to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková počas diskusie v pléne Národnej rady (NR) SR. Mikulec má jej plnú podporu. Poslanec Ondrej Dostál (SaS) doplnil, že všetci poslanci SaS podporia ministra v hlasovaní.
Na archívnej snímke zo 17. februára 2022 ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (klub SaS) počas rokovania 55. schôdze Národnej rady SR v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

"Robí kroky, ktoré sú jednoznačne účinné v boji proti korupcii, a preto je teraz odvolávaný," povedala o Mikulcovi Kolíková. Korupčné kauzy spojené s bývalými vládami prerástli podľa nej do najvyšších politických špičiek, "osobitne opozície, a to Smeru a Hlasu". Musia byť podľa nej riadne vyšetrené a dostať sa pred súd.

Ak obhajoba spochybňuje nejaký dôkaz, je tu podľa Kolíkovej súd, aby sa s tým vyrovnal. "Súdy môžu urobiť iba vtedy trestnú zodpovednosť, ak polícia urobí potrebné kroky a je vznesené obvinenie a ak prokuratúra vznesie obžalobu. Inak súd nemôže vyvodiť zodpovednosť voči nikomu ani ničomu, preto je kľúčové, aby polícia konala účinne a efektívne v boji proti najhorším korupčným kauzám," dodala. Podľa Kolíkovej neexistuje policajt, ktorý by naznačil, že minister prekračuje svoje kompetencie.

Fico: Mikulec je len panák, poskok Matoviča, rozkaz je zničiť opozíciu


Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) je len panák a poskok ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), rozkaz je zničiť politickú opozíciu. Vyhlásil to líder Smeru-SD Robert Fico v pléne Národnej rady (NR) SR pri predkladaní návrhu na odvolanie Mikulca z funkcie. Hovorí o zneužívaní trestného práva v politickom boji, poukázal na viaceré kauzy spájané s ministrom vnútra.
Na snímke sprava poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD), minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie 18. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

"My ho považujeme za panáka, figúrku, ktorá robí špinavú robotu," uviedol Fico na adresu Mikulca s tým, že koalícia sa snaží od začiatku urobiť zo Smeru-SD zločineckú skupinu. Tvrdí, že sa pritom od začiatku cielene rozhodla ísť cestou zneužívania trestného práva, aby ktokoľvek, na koho ukážu prstom, bol obvinený, zadržaný a vzatý do väzby. Poukázal aj na rozhodnutia Ústavného súdu SR o porušení práv ľudí v niektorých prípadoch. Koalícii povedal, nech si veľmi dobre zapamätá, čo urobila bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi. Podľa Fica ho do väzenia ho dostali ich "nohsledi". Pripomenul podozrenia z existencie skupiny v rámci orgánov činných v trestnom konaní, ktorá mala manipulovať vyšetrovania viacerých káuz. Hovoril o zásahoch do vyšetrovania či o jeho marení a nadužívaní inštitútu väzby.



Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie 18. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Súčasná koalícia podľa Fica stráca dôstojnosť okrem iného aj v "megaškandále Mikulca". "Tento škandál má dva rozmery - prvý je, že nikdy v histórii moderného Slovenska nebolo takto zneužívané trestné právo na politické účely, ale rovnako má rozmer v tom, že nikdy médiá takto neodignorovali škandál zneužívania trestného práva voči opozícii," uviedol líder Smeru-SD. Skonštatoval, že klamstvá o súčasnej opozícii, ako napríklad "vymyslené účty na Belizé" a podobne šírili médiá a neskôr sa to odrazilo aj na volebnom výsledku.

Fico namieta slová koalície o tom, že polícia má voľné ruky. Pýta sa, ako ich môže mať voľné, keď policajti dostávajú pokyny od konkrétnych ľudí. Zároveň kritizoval i špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, pripomenul otázky o jeho bezpečnostnej previerke, ktorú mal získať nezákonne. Okrem toho kritizoval prezidentku SR Zuzanu Čaputová, ktorá podľa neho chránila obvinených vyšetrovateľov NAKA.



Do diskusie k odvolávaniu Mikulca sa prihlásilo 16 poslancov aj ministri


Do diskusie v Národnej rade (NR) SR k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa prihlásilo v piatok dopoludnia 16 poslancov písomne, z toho traja sú za poslanecký klub. Záujem vystúpiť avizovali i minister financií Igor Matovič (OĽANO) aj minister Mikulec.

Písomne prihlásení rečníci môžu podľa rokovacieho poriadku rečniť maximálne 20 minút. Ak sú prihlásení za klub, tak najviac 30 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Na snímke sprava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie 18. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NR SR.

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Laurenčík otvoril mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie Mikulca


Podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS) otvoril mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie. Predseda snemovne Boris Kollár (Sme rodina) zvolal 58. schôdzu parlamentu na návrh opozičného Smeru-SD.

Na snímke rokovacia sála počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie 18. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Mikulec podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Šéf strany tvrdí, že minister nielen vedel, ale aj riadil vyšetrovateľov, ktorí "spáchali trestný čin sabotáže, zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia spravodlivosti". Fico hovorí o "organizovanej skupine", ktorej úlohou malo byť "pozatvárať celú opozíciu".