Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Vo všetkých pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná snímka Foto: TASR

Najnebezpečnejšie sú extrémne strmé svahy v Západných a Nízkych Tatrách.

Demänovská Dolina 26. januára (TASR) – Vo všetkých slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval vedúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej Marek Biskupič.

Najnebezpečnejšie sú extrémne strmé svahy v Západných a Nízkych Tatrách. Uvoľnenie lavíny môže spôsobiť veľké dodatočné zaťaženie. Na slnkom osvietených svahoch sa môžu vyskytnúť aj menšie samovoľné lavíny a úplazy z nového snehu napriek tomu, že snehová pokrývka je vo všeobecnosti dobre spevnená.

Dnes ráno bolo na horách premenlivé mrazivé počasie, v najvyšších polohách Vysokých Tatier a Malej Fatry jasno, inde miestami hmla alebo oblačnosť so slabým snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od -17 do -7 stupňov Celzia. Fúkal čerstvý juhovýchodný vietor do 30 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo do 3 cm snehu.

Vietor rozmiestnil novší sneh veľmi nerovnomerne, miestami ho vyfúkal až na tvrdý ľadový podklad. Naopak, v žľaboch a ďalších vysokohorských terénnych nerovnostiach sa môžu vyskytovať naviate nestabilné snehové dosky či vankúše a na hrebeňoch nebezpečné snehové preveje.