Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Lavínová hrozba na horách popoludní stúpne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Na vysokohorské podmienky vplýva na to sneženie aj vietor.

Liptovský Hrádok 21. marca (TASR) – Lavínové nebezpečenstvo vo všetkých slovenských pohoriach popoludní stúpne na druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vplýva na to postupné ochladenie, sneženie aj silný vietor. TASR o tom v sobotu informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Problematický bude nový suchý sneh, ktorý severný vietor preveje na záveterné svahy. Na tvrdom podklade sa vytvoria menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Uvoľnenie lavíny bude možné najmä na záveterných strmých svahoch a v žľaboch pri väčšom dodatočnom zaťažení," upozornil Kyzek s tým, že samovoľné lavíny neočakáva.

V skorých ranných hodinách prechádzal Slovenskom studený front. Postupne sa ochladzovalo a od severu začalo snežiť. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus šiestich do plus jedného stupňa Celzia. Vietor sa menil na severný až severovýchodný s rýchlosťou do ôsmich, v nárazoch do 15 metrov za sekundu. "Povrch snehovej pokrývky je tvorený starým, prevažne tvrdým firnovým snehom, na ktorom pribúda vrstva nového, vo vyšších polohách suchého snehu. Celkovo predpokladáme prírastok desať až 20 centimetrov," skonštatoval Kyzek. Zároveň doplnil, že nový sneh bude vplyvom vetra nepravidelne rozmiestnený. V záveterných žľaboch, svahoch a pod sedlami budú lokálne naviate snehové vankúše a doskový sneh.