Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Lavínová situácia na horách sa zlepšuje, posledné dva dni nesnežilo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väčšina snehu je previata na južné a juhovýchodné svahy, kde sa nachádzajú snehové vankúše a dosky rôznej tvrdosti.

Liptovský Hrádok 25. januára (TASR) - Lavínová situácia v slovenských pohoriach sa pomaly zlepšuje, posledné dva dni boli bez prírastku nového snehu. Hlavným lavínovým problémom ostáva vetrom previaty sneh z poslednej periódy, ktorý je nepravidelne rozmiestnený. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Väčšina snehu je previata na južné a juhovýchodné svahy, kde sa nachádzajú snehové vankúše a dosky rôznej tvrdosti. "Tu sa však snehová pokrývka aj vplyvom slnečného žiarenia stabilizuje pomerne rýchlo. Problematické sú skôr tienisté svahy na severnej strane pohorí, kde je priľnavosť novej vrstvy snehu na starom podklade veľmi malá," priblížil Kyzek s tým, že medzi vrstvami sa často nachádza hranato-zrnný sneh.

Na strmých svahoch je možné uvoľniť lavínu už pri malom dodatočnom zaťažení. "Kritické miesta sú však pre znalých pomerne dobre viditeľné," zhodnotil Kyek. Vo vyšších, vetrom exponovaných polohách je povrch snehovej pokrývky tvorený starým zľadovateným snehom.

V nasledujúcich dňoch sa bude mierne oteplovať, zrážky by mali byť len slabé. Horskí záchranári preto neočakávajú výdatnejšie sneženie ani výrazné zhoršenie lavínovej situácie.