Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Lavínové nebezpečenstvo v slovenských pohoriach je malé, ochladilo sa

Ilustračné foto Foto: TASR

Povrch snehovej pokrývky je vzhľadom na nízke teploty počas celého dňa tvrdý, miestami zľadovatený, uviedol Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Liptovský Hrádok 20. januára  (TASR) – Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v pondelok vo všetkých slovenských pohoriach. TASR o tom informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby s tým, že snehová pokrývka je na väčšine miest dobre spevnená a stabilizovaná.

"Povrch snehovej pokrývky je vzhľadom na nízke teploty počas celého dňa tvrdý, miestami zľadovatený. Ojedinele sa v najvyšších polohách Vysokých Tatier môžu nachádzať snehové vankúše zo suchého snehu, ich uvoľnenie je možné po veľkom dodatočnom zaťažení," upozornil Sedlák.

V pondelok ráno bolo na horách polooblačné počasie, v kotlinách a na hrebeňoch hôr hmlisto, v najvyšších polohách Vysokých Tatier jasno. Podľa Sedláka sa oproti predchádzajúcim dňom ochladilo. "Teploty sa pohybovali v rozsahu od mínus desiatich na vrcholoch hôr po mínus tri stupne Celzia v horských dolinách. Celková výška snehu je na toto ročné obdobie podpriemerná," ozrejmil Sedlák.