Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Bukovszky:Sčítanie obyvateľov potvrdilo, že SR je multietnická krajina

Na archívnej snímke splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky. Foto: TASR - Dano Veselský

Za potrebné považuje Bukovszky porozumieť cieľom a potrebám národnostných menšín, a tak pomáhať zachovaniu bohatej identity Slovenska.

Bratislava 20. januára (TASR) - Sčítanie obyvateľstva, domov a bytov (SODB) 2021 znovu potvrdilo, že Slovensko je multietnická krajina, v ktorej vedľa seba žije väčšinové slovenské obyvateľstvo a príslušníci národnostných menšín. Skonštatoval to splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.

"Je nesmierne dôležité, aby si národnostné menšiny vedeli svoje opodstatnené potreby naformulovať s cieľom rozvíjať svoju identitu a čeliť asimilačným trendom. Bez efektívnej spoluúčasti štátu a samosprávnych orgánov to však neprinesie očakávaný efekt. Ako splnomocnenec budem aj so svojím úradom pri dosahovaní týchto cieľov naďalej aktívny," uviedol v stanovisku.

Zverejnené výsledky sčítania podľa neho prezrádzajú veľa o etnickom pôvode občanov a odzrkadľujú obraz našej spoločnosti. Bukovszky hovorí, že pri vypĺňaní otázok týkajúcich sa národnosti a materinského jazyka zohrala u občanov silnú rolu väzba k etnicite, no údaje nevypovedajú o tom, ako sa občania v každodennom živote stavajú k svojej identite.

Splnomocnenec vlády zdôraznil, že politici a predstavitelia národnostných menšín musia brať do úvahy objektívne výsledky a začať s nimi pracovať. "Aby národnostnú politiku postavili na reálnych základoch s reálnymi cieľmi, v ktorých sa nájde každý príslušník národnostnej menšiny. Slovensko nesmie zabudnúť na svoje vzácne a pestré kultúrne a jazykové bohatstvo." Za potrebné považuje Bukovszky porozumieť cieľom a potrebám národnostných menšín, a tak pomáhať zachovaniu bohatej identity Slovenska.

Pripomenul tiež, že na základe uznesenia Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny (VNMES) bude fungovať pracovná skupina na interpretáciu výsledkov sčítania. "Členovia pre pracovnú skupinu sú už nominovaní. Očakávame, že v blízkej budúcnosti sa uskutoční zasadnutie," dodal splnomocnenec na sociálnej sieti.

Bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz upozornil v prvom stručnom hodnotení výsledkov sčítania na fakt, že do bilancie vstúpila možnosť uviesť druhú národnosť. Poukázal pritom konkrétne na to, že pri rómskej a rusínskej komunite sa k nej viac ľudí prihlásilo práve uvedením druhej národnosti. "So záverečným hodnotením výsledkov musíme počkať, kým dostaneme úplný rozsah dát, už teraz však môžeme povedať, že po sčítaní 2021 vidíme obraz rozmanitejšieho Slovenska ako pred desiatimi rokmi," dodal Ravasz.