Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Depresia nie je prejavom slabosti a treba ju liečiť, inak môže zabíjať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Človek sa s ňou zväčša nedokáže vyrovnať sám, treba na to odbornú liečbu. Upozorňuje na to Liga za duševné zdravie (LDZ).

Bratislava 5. apríla (TASR) – Depresia nie je prejavom slabosti a ani "obyčajná depka", je to porucha mozgového vnímania. Človek sa s ňou zväčša nedokáže vyrovnať sám, treba na to odbornú liečbu. Upozorňuje na to Liga za duševné zdravie (LDZ).

Na Slovensku trpia depresiou asi dve percentá populácie. "Ľudí, ktorí majú jej príznaky, je však niekoľkonásobne viac, môže ísť o státisíce," povedala Alexandra Bražinová z LDZ. Ide podľa nej o vážnu psychickú poruchu. Duševné zdravie sa podceňuje, radí starať sa o neho. Neliečená depresia môže totiž viesť aj k samovraždám. Nie je to ojedinelý jav, podotýka LDZ. Toto ochorenie sa pritom dá v súčasnosti dobre diagnostikovať aj liečiť.

"Ľudia sa často boja vyhľadať odborníka, nechcú byť označení za tých, čo majú psychickú poruchu," zdôraznila Bražinová. Na to však podľa nej netreba myslieť, odbornú pomoc označila za kľúčovú. Predsudky voči psychickým poruchám podľa nej v spoločnosti stále pretrvávajú. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však tvrdí, že sa dajú odstrániť.

"Treba o tom viac hovoriť na všetkých úrovniach – od vládnej až po komunitnú, od spoločenskej až po rodinnú," uviedla Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku. Upozorniť má na to aj blížiaci sa Svetový deň zdravia (7.4.). Verejnosť sa môže o duševných poruchách viac osobne dozvedieť napríklad v Trenčíne na výstave Zdravý životný štýl 2017 (5. - 9.4.)

Depresia patrí medzi najčastejšie duševné poruchy. Jedným z jej základných príznakov je anhedónia, teda neschopnosť tešiť sa z duševných i fyzických pôžitkov, neschopnosť prežívať pozitívne, ale aj negatívne emócie a cítiť zadosťučinenie z príjemných udalostí. "Pomoc odborníka by mal človek vyhľadať, pokiaľ takéto príznaky pretrvávajú minimálne dva týždne. To už môže naznačovať, že ide o depresiu. Nie je na to potrebný výmenný lístok," upozornila prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Ľubomíra Izáková.

Liečba patrí do rúk psychiatrov i psychológov a môže byť farmakologická, ako aj psychoterapeutická. Niektoré antidepresíva môžu predpísať aj lekári prvého kontaktu, problém potom možno následne doriešiť so psychiatrom. Na Slovensku máme podľa Izákovej moderné lieky, liečbu možno individuálne nastavovať. "Antidepresíva nemenia povahu človeka," podotkla.

Na vzniku depresie sa môže podieľať dedičnosť i vážna strata, či už blízkej osoby, alebo zamestnania. Rovnako dlhodobý stres, telesné hendikepy alebo užívanie niektorých liekov či tzv. rekreačných drog. Ochorenie môže postihnúť kohokoľvek v každom veku a životnom období. Najčastejšie sa však objavuje u ľudí v strednom veku, teda medzi 40. a 59. rokom života. Ženy ochorejú dvakrát častejšie ako muži.

Depresia môže človeka ochromiť na dlhé týždne či mesiace, zbaviť ho schopnosti pracovať, zúčastňovať sa na chode rodiny či udržiavať kontakty s priateľmi. Bez vhodnej liečby môže vyvrcholiť samovražedným pokusom či samovraždou.