Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

LDZ:Zákon o rodnom čísle je snahou o krok späť v zrovnoprávnení LGBTI+

Na snímke účastníci zhromaždenia Ide nám o život na Námestí SNP v Bratislave vo štvrtok 27. októbra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Liga poukázala na to, že zatiaľ čo v iných krajinách dochádza k postupnému zrovnoprávneniu a začleňovaniu LGBTI+ ľudí do spoločnosti, na Slovensku sa pre nich situácia zhoršuje.

Bratislava 28. marca (TASR) - Novela zákona o rodnom čísle je podľa Ligy za duševné zdravie len ďalšou snahou urobiť krok späť v zrovnoprávnení LGBTI+ ľudí. Uviedla to v reakcii na minulotýždňové posunutie novely do druhého čítania v Národnej rade SR, ktoré vníma so znepokojením.

"Systematické návrhy zo strany niektorých politikov a političiek akoby boli vytrvalým úsilím znemožniť im žiť v našej krajine plnohodnotný život. Tieto snahy sú pritom úplne nepochopiteľné a zbytočné. LGBTI+ ľudia nie sú pre našu spoločnosť hrozbou ani príťažou, majú rovnaké starosti, radosti i povinnosti ako všetci ostatní. A ak majú tie isté povinnosti, mali by mať aj tie isté práva," skonštatovala.

Liga poukázala na to, že zatiaľ čo v iných krajinách dochádza k postupnému zrovnoprávneniu a začleňovaniu LGBTI+ ľudí do spoločnosti, na Slovensku sa pre nich situácia zhoršuje. "Atmosféra spochybňovania ich práv, prežívania a pocitov, znevažovania či vysmievania ich celoživotného boja za vlastnú identitu je pre nich nesmierne stresujúca a psychicky náročná. U niektorých vedie až k suicidálnym myšlienkam," upozornila.

Novela zákona o rodnom čísle z dielne OĽANO a Sme rodina prešla do druhého čítania 21. marca. V prípade zmeny pohlavia by sa podľa návrhu nemalo zmeniť rodné číslo. Má to byť možné len v prípade jeho nesprávneho určenia.

"Zmenou sa zabezpečuje, aby bolo možné zmeniť rodné číslo osoby pri nesprávne určenom pohlaví osoby na základe lekárskeho posudku, ktorý je potvrdením genetických výsledkov určenia skutočného biologického pohlavia," píše sa v návrhu novely.