Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Legislatíva envirorezortu prispeje k účinnejšej ochrane vodných tokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súčasťou dokumentov majú byť opatrenia, ktoré môžu oslobodiť rieky a ochránia ich pred priečnymi stavbami na vodných tokoch.

Bratislava 2. marca (TASR) - Envirorezort v súvislosti s infringementom (porušením, pozn. TASR) vo veci výstavby malých vodných elektrární pripravuje legislatívne zmeny. Majú prispieť k účinnejšej ochrane vodných tokov. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Svetový fond na ochranu prírody (WWF Slovensko) tvrdí, že SR pri stavbe malých vodných elektrární a pri výbere miest pre ich stavbu nepostupovala v súlade so smernicami Európskej únie.

"Ministerstvo vníma rozhodnutia Európskej komisie (EK) prijaté v súvislosti s porušením právnych predpisov v oblasti životného prostredia. V oblasti výstavby malých vodných elektrární a odstraňovania problematických stavieb ide o zdedené problémy predchádzajúcich vládnych garnitúr," tvrdí.

Tlačové oddelenie priblížilo, že rezort pripravil Vodný plán Slovenska a Koncepciu vodnej politiky. Súčasťou dokumentov majú byť opatrenia, ktoré môžu oslobodiť rieky a ochránia ich pred priečnymi stavbami na vodných tokoch. Ide predovšetkým o malé vodné elektrárne, ktoré by poškodzovali vodný ekosystém a životné prostredie.

"Nová Koncepcia vodnej politiky má ambíciu zásadne zmeniť náš prístup k vode. Pozornosť sústredí na revitalizácie a v prípade malých vodných elektrární počíta s vypracovaním nového plánu lokalít, ktorý by zohľadnil dosahy na životné prostredie," hovorí riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann. Organizácia verí, že tento plán sa vypracuje a posúdia sa všetky aspekty.

WWF ako riešenie vidí zrušenie súčasných štátnych plánov na výstavbu malých vodných elektrárni, dodatočné prehodnotenie ekologických dopadov stojacich stavieb a úpravy či odstránenie tých, pri ktorých poškodenie prírody presahuje prínosy.

Komisia upozorňuje, že Slováci vykonali posúdenie len pri štyroch z 37 malých vodných elektrární uvedených v slovenskom národnom pláne. SR nevykonala environmentálne posúdenia pri projektoch niekoľkých malých vodných elektrární, ktoré už postavili, čo vyžaduje smernica EÚ o posudzovaní vplyvov na životné prostredie z roku 2000 a smernica o biotopoch z roku 1992.

Slovensko má dva mesiace na to, aby na formálnu výzvu Komisie odpovedalo a nedostatky vyriešilo. Ak EK nedostane uspokojivú odpoveď, môže rozhodnúť o vydaní odôvodneného stanoviska.