Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Neočkovaní zamestnanci sa musia naďalej testovať raz týždenne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní ochorenia COVID-19 zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov odkladá.

Bratislava 17. januára (TASR) - Na základe medzirezortnej dohody zostáva povinnosť testovania nezaočkovaných zamestnancov na pracoviskách jedenkrát do týždňa. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý v pondelok podvečer zverejnil nové vyhlášky k pravidlám platiacim od stredy (19. 1.).

Úrad špecifikoval, že takýto režim na pracoviskách pre neočkovaných zamestnancov bude platiť minimálne do konca januára.



"Testovanie sa nebude týkať osôb, ktoré majú kontraindikáciu očkovania podľa odborného usmernenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Musia sa však preukázať certifikátom o výnimke z očkovania podľa odborného usmernenia MZ SR," poznamenal úrad.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Lehota po prekonaní COVID-19 sa zatiaľ skracovať nebude


Pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní ochorenia COVID-19 zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov odkladá. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý v pondelok zverejnil nové vyhlášky k pandemickým opatreniam. Nové opatrenia budú platiť od stredy 19. januára.



"V režime OP a OTP tak naďalej budú osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Prekonanie ochorenia je potrebné preukázať na základe pozitívneho výsledku RT-PCR testu, u detí do 12 rokov aj na základe potvrdenia od všeobecného lekára pre deti a dorast na základe antigénového testu vykonaného v MOM, vydaného do 15. novembra 2021.