Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Lekári kritizujú povinnosť zabezpečiť ochranné prostriedky na mesiac

Ilustračné foto Foto: TASR

Ministerstvo zdôraznilo, že praktickí lekári nateraz testovanie na ochorenie COVID-19 nezabezpečujú.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Ambulantní lekári kritizujú povinnosť zabezpečiť ochranné prostriedky na jeden mesiac za takmer 4000 eur. Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová pre TASR uviedla, že v súlade s aktuálne platným pandemickým plánom majú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti v ambulantnej sfére povinnosť mať zabezpečené osobné ochranné pomôcky na jeden mesiac.

Ďalšie náklady podľa ambulantných lekárov predstavujú PCR testy. „Na jednej strane si v ambulanciách majú lekári spraviť ich zásoby, na druhej strane sa otvárajú veľkokapacitné odberové miesta, kam majú byť pacienti smerovaní, o čom hovorí aj usmernenie zdravotných poisťovní,“ uviedla Asociácia súkromných lekárov SR.

Ministerstvo zdôraznilo, že praktickí lekári nateraz testovanie na ochorenie COVID-19 nezabezpečujú. „Odborníci z ministerstva zdravotníctva situáciu ešte podrobne prekonzultujú so zástupcami Asociácie súkromných lekárov a prekonzultujú spoločné riešenie. Cieľom je, aby boli lekári chránení pred rizikom nákazy a rovnako tak aj pacient,“ ozrejmil rezort.

„V tejto situácii nemajú lekári podporu štátu, práve naopak, realizované kroky len pomáhajú ďalšiemu rozkladu ambulantného sektora,“ dodali lekári.