Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lekári, ktorí ovplyvnili rozvoj detskej onkológie, si prevzali cenu

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prednostka Kliniky detskej onkológie a onkohematológie A. Kolenová poukazuje, že vývoj prognózy detskej akútnej lymfoblastickej leukémie aj v SR patrí medzi úspešné kapitoly medicíny 20. storočia.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Lekári, ktorí ovplyvnili vznik a rozvoj detskej onkológie a hematalógie, si v sobotu večer prevzali ocenenie. Udialo sa tak pri príležitosti 30. výročia Kliniky detskej hematológie a onkológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb. Českí a slovenskí detskí onkológovia sa tiež stretli na spoločnej 30. odbornej konferencii.

Ocenenie si prevzali detský hematológ Ján Starý z Prahy, profesor Ján Čáp, doktorky Emília Kaiserová, Anna Foltínová, Daniela Sejnová, Kristína Husáková, Judita Puškáčová, Aurélia Mojzešová, Andrea Hrašková, Stanislava Hederová a Andrea Mocná. Ocenené boli aj zdravotné sestry Janka Lauková a Ingrid Múčková.

"Som veľmi rád, že Klinika detskej hematológie a onkológie sa zaradila medzi prestížne svetové pracoviská detskej onkológie a aj naši pacienti dostávajú liečbu porovnateľnú so zahraničím," povedal riaditeľ Národného ústavu detských chorôb Peter Bartoň. Poďakoval svojim kolegom, ktorí na klinike pracovali, alebo pracujú. Je hrdý na ich prácu a výsledky, ktoré klinika dosahuje pri liečbe detských pacientov i v medzinárodnom meradle.

Prednostka Kliniky detskej onkológie a onkohematológie Alexandra Kolenová poukazuje, že historický vývoj prognózy detskej akútnej lymfoblastickej leukémie vo svete a aj na Slovensku patrí medzi úspešné kapitoly medicíny 20. storočia. "Z ochorenia, ktoré bolo pred rokom 1970 smrteľné a pacienti boli odsúdení len na paliatívnu starostlivosť, sa v súčasnosti stalo ochorenie, ktorého šanca na vyliečenie je takmer 90 percent," poznamenala.