Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lekári sa ľahšie dostanú k atestáciám z viacerých špecializácií

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Podľa platnej legislatívy musí špecialista, pokiaľ sa chce stať odborníkom v ďalšom špecializačnom odbore, absolvovať plnohodnotné vzdelávanie, vysvetlil minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Bratislava 31. januára (TASR) - Lekári, ktorí už majú jednu špecializáciu, budú môcť získať ďalšiu rýchlejšie. Pôjde o tzv. doplnkové atestácie. Možnosť sa týka niekoľkých špecializácií. Zmenu priniesla novela nariadenia vlády o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, ktorú v stredu odsúhlasil kabinet.

Doplnkové atestácie bude možné od februára získať v špecializačných odboroch angiológia, diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy, hepatológia, kardiochirurgia, laboratórne a diagnostické metódy v hematológii a transfúziológii, súdne lekárstvo a všeobecné lekárstvo. Štandardná špecializácia trvá tri až päť rokov. Keďže lekárovi sa započíta časť jeho predchádzajúceho štúdia, získa ďalšiu atestáciu za kratší čas.

Podľa platnej legislatívy musí špecialista, pokiaľ sa chce stať odborníkom v ďalšom špecializačnom odbore, absolvovať plnohodnotné vzdelávanie, vysvetlil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). "Teraz umožňujeme, aby sa mu spoločné cirkulácie započítali," doplnil.

Novinku šéf rezortu priblížil na prípade všeobecného lekára. "Chceli sme umožniť, aby aj lekári v internistických disciplínach, ktorí sú odborníci a majú spoločné vzdelávanie, si mohli kratšou formou doštudovať túto špecializáciu," ozrejmil. Niektorí by tak študovali napríklad 15 či 18 mesiacov, podľa toho, aké špecializácie majú.

Plánovaná zmena je jedným z opatrení, ktorými chce rezort zlepšiť situáciu v ambulantnom sektore. Tá je podľa zástupcov lekárov zlá a bez potrebných opatrení hrozí jeho kolaps.