Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Lekári súhlasia s prezidentkou, že zdravotníctvo je preťažené

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth tvrdí, že prezidentka odhalila pravdu o frustrácii zdravotníckych pracovníkov, ako aj pracovníkov v DSS.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Lekári súhlasia s názorom prezidentky SR Zuzany Čaputovej na stav slovenského zdravotníctva. Hlava štátu v utorok poukázala vo svojej správe o stave republiky na vysoké počty obetí pandémie, aj na preťaženosť zdravotného systému a nemocníc. Vyzdvihla nasadenie zdravotníkov, vďaka ktorým zdravotníctvo neskolabovalo úplne.

"Slová, ktoré venovala zdravotníkom a celkovo situácii v zdravotníctve, sú jasným dôkazom toho, že hlava štátu vníma situáciu v tomto rezorte ako veľmi vážnu," reagovala Slovenská lekárska komora (SLK). Verí, že po tomto prejave si kompetentní uvedomia naliehavosť situácie a pochopia potrebu zastabilizovať finančne zdravotníckych pracovníkov.

Aj Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) s prezidentkou súhlasí. "Zdravotníctvo a s ním aj ambulantná sféra sa nachádza pred kolapsom a v chode ho dnes drží len nesmierna obetavosť zdravotníkov, ktorých každým dňom ubúda. Riešenie personálnych a finančných otázok v zdravotníctve musí byť neodkladnou prioritou tejto aj ďalších vlád tak, aby bola v SR zabezpečená kontinuita a uspokojivá kvalita zdravotnej starostlivosti počas pandémie aj po nej," skonštatovala riaditeľka zväzu Jaroslava Orosová.

Prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth tvrdí, že prezidentka odhalila pravdu o frustrácii zdravotníckych pracovníkov, ako aj pracovníkov v DSS. Myslí si, že je nutné na túto "frustráciu" poukazovať, ale oveľa podstatnejšie je, aby vláda riešila túto situáciu ako celok. "Personálny nedostatok, zlé spoločenské a finančné ohodnotenie. V boji s pandémiou je nutné pomôcť ministerstvu zdravotníctva, aby v tomto nezostalo samé," reagoval s tým, že pomôcť vyriešiť krízu môžu rezort financií, práce aj školstva. Pracovať na nedostatku personálu je podľa jeho slov "dlhodobá systematická práca celej vlády".