Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lekárnici: Zdravotníctvo je tento rok v horšom stave ako vlani

Na archívnej snímke prezident Slovenskej lekárnickej komory SLeK Ondrej Sukeľ. Foto: TASR Pavel Neubauer

Programové vyhlásenie vlády, ktoré obsahuje záväzok posilniť kompetencie lekárnika, sa podľa Sukeľa prejavuje návrhom rozšírenia očkovania do lekární.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Zdravotníctvo je v tomto roku v horšom stave ako minulý rok. Pre TASR to zhodnotil prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ. V tejto súvislosti skritizoval zamietnutie iniciatívy testovania na COVID-19 v lekárňach.

"Pokiaľ roky počúvame, ako treba v zdravotníctve šetriť a šetriť a potom vidíme, ako sa hravo minú milióny na MOM prevádzkované subjektmi, ktoré nemajú so zdravotníctvom nič spoločné a popri tom sa odmietne ponuka testovať za zlomok nákladov v lekárňach, tak si kladieme otázku, či má ponuka normálnej, poctivej, na dôkazoch a odbornosti založenej práce význam," uviedol.

Sukeľ tiež poukázal, že povolanie farmaceuta vo vzťahu k verejnému zdraviu a k pacientovi je dlhodobo nepochopené. "Je únavné roky poukazovať na to, že ľudí s jedinečnou kvalifikáciou, atestáciami a doktorátmi odsúvame do pozície podávača krabičiek a necítiť žiadnu spätnú väzbu zo strany regulátora," ozrejmil.

Deklaroval, že sú plne odborne, organizačne a kompetenčne pripravení odovzdať spoločnosti to, čo do nich investovala. "Ak to však táto spoločnosť nechce, tak my jej to vnútiť nevieme," podotkol.

Programové vyhlásenie vlády, ktoré obsahuje záväzok posilniť kompetencie lekárnika, sa podľa Sukeľa prejavuje návrhom rozšírenia očkovania do lekární. "Keďže ide o krok, ktorý je vo svete dlhodobo funkčný a odskúšaný, vnímame ho ako prirodzené rešpektovanie celospoločenského vývoja," dodal.