Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lekári žiadajú dofinancovanie zdravotníctva, napísali list Hegerovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemáme zdroje na náborové príspevky a zvyšovanie miezd, platíme odvody a nie sme oddlžovaní. Skokom nám rastú aj ostatné náklady – na energie, služby, či spotrebný materiál, uviedla ASL

Bratislava 8. marca (TASR) - Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR a Slovenská lekárska komora (SLK) žiadajú dofinancovanie zdravotníctva. ASL preto napísala otvorený list premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO). Upozorňuje v ňom nielen na nedostatok peňazí, ale aj na pokles počtu lekárov a sestier, či vysoký vek polovice ambulantných lekárov.

"My lekári v ambulantnom sektore už nevládzeme sanovať problémy na náš úkor. Na úkor našich pracovných podmienok, na úkor miezd našich sestier a iných zamestnancov. Už dnes v mzdovej oblasti najmä štátnym nemocniciam nemôžeme konkurovať. Nemáme zdroje na náborové príspevky a zvyšovanie miezd, platíme odvody a nie sme oddlžovaní. Skokom nám rastú aj ostatné náklady – na energie, služby, či spotrebný materiál," uviedla ASL.

ASL skonštatovala, že i keď ministerstvo financií oznámilo zvýšenie výdavkov, na zdravotnú starostlivosť ich bolo vyčlenených málo. "Naše ambulancie nemôžu počítať ani s prostriedkami vyčlenenými na dofinancovanie štátnych zdravotníckych zariadení. Do toho vstupuje dramatické zníženie príspevku štátu za svojich poistencov," doplnila.

Na nízku platbu štátu za svojich poistencov upozorňuje aj SLK. Žiada preto jej navýšenie platieb zo súčasných 33 na minimálne 45 eur. Zároveň požaduje, aby sa dotácie na energie vzťahovali na všetkých odberateľov, ak je koncovým spotrebiteľom poskytovateľ zdravotnej starostlivosti.

Na potrebu dofinancovania zdravotníctva v tomto roku už upozorňovali aj odborári či nemocnice. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO ) začiatkom mesiaca informoval, že so zástupcami rezortu pravidelne rokuje o dofinancovaní zdravotníckeho sektora. Aj premiér Heger vo februári deklaroval, že zdravotníctvo je pre vládu jedna z najväčších priorít. Reagoval tak na lekárskych odborárov, ktorí kritizovali vládu za nedostatok riešení pre zlepšenie situácie v zdravotníctve.