Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Lekárnici apelujú na ľudí, aby si nerobili zbytočné zásoby liekov

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

V lekárňach aktuálne chýbajú najmä antibiotiká, lieky proti bolesti či zápalu a lieky určené pre najmenšie deti.

Bratislava 23. januára (TASR) - Lekárnici apelujú na ľudí, aby si nerobili zbytočné zásoby liekov. K nákupu treba podľa nich pristupovať zodpovedne. Vyplýva to z vyjadrenia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) a Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární (APSL). Nadbytočné zásobovanie môže byť podľa nich jednou z príčin nedostupnosti niektorých liekov.

"Rozumiem rodičovi alebo spotrebiteľovi, že ak vidí, že pravidelne chýbajú nejaké lieky, tak si chce vytvoriť zásobu. (...) Na druhej strane, liek má obmedzenú dobu použiteľnosti a po uplynutí doby použiteľnosti ho nie je odporúčané ďalej používať. Je to vlastne zbytočné predzásobenie sa," skonštatovala viceprezidentka SLeK Miroslava Snopková.

V tejto súvislosti odporučila ľuďom, aby si spravili revíziu lekárničky. "Pokiaľ máme zásobu, že aj keby všetci naraz v domácnosti ochoreli, tak týždeň vydržia, v takom prípade vôbec netreba ísť zaobstarávať ďalšie balenia," doplnila.

Na potrebu zodpovedného nakupovania liekov poukázala aj APSL. Prehnané zásoby nie je podľa nej nutné vytvárať. Upozornila pritom, že na Slovensku každoročne skončí asi 200 ton liekov v spaľovniach pre uplynutie času spotreby.

V lekárňach aktuálne chýbajú najmä antibiotiká, lieky proti bolesti či zápalu a lieky určené pre najmenšie deti. Ministerstvo zdravotníctva a Štátny ústav pre kontrolu liečiv uviedli, že príčinou nedostupnosti liekov sú napríklad reexport, výrobné a logistické dôvody.