Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lekárnici vítajú zámer očkovania v lekárňach

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Naše lekárne sú pripravené prijať zodpovednosť a byť ešte viac nápomocné v starostlivosti o pacientov, uviedol predseda asociácie Jan Žák.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární (APSL) víta zámer umožniť očkovanie v lekárňach. "Tento krok umožní jednoduchší a zároveň bezpečný prístup k očkovaniu pre každého a v konečnom dôsledku prispeje k vyššej ochrane zdravia celej populácie," uviedli lekárnici.

"Z praxe viacerých európskych krajín vieme povedať, že očkovanie je bežnou súčasťou výkonu priamo v lekárni. Naše lekárne sú pripravené prijať zodpovednosť a byť ešte viac nápomocné v starostlivosti o pacientov," uviedol predseda asociácie Jan Žák. Možno tak podľa neho v krátkom čase zvýšiť preočkovanosť populácie.

Upozornil, že Slovensko dlhodobo nedosahuje ani minimálnu preočkovanosť obyvateľov proti chrípke, pneumokokom, herpesu či čiernemu kašľu. Dôvodom môže byť podľa asociácie pomerne komplikovane nastavený proces očkovania "Ak sa chce dať dospelý človek zaočkovať, napríklad proti chrípke, musí kontaktovať svojho lekára, požiadať ho o vystavenie e-receptu na vakcínu. Následne si musí vakcínu vyzdvihnúť v lekárni, uchovať ju v chladničke a znova ísť za lekárom, ktorý mu ju aplikuje," spresnila APSL.

Podotkla, že pri možnosti očkovania v lekárni by pacientovi stačilo prísť a nechať si pichnúť vakcínu lekárnikom. "Bezpečnosť bude zaručená, pretože vakcínu bude pacientovi aplikovať odborne spôsobilý farmaceut," ubezpečil Žák. Cieľom zmeny podľa neho nemá byť nahradenie dnes dostupného modelu. "Vidíme v ňom však obrovský potenciál rozšíriť dostupnosť a možnosti očkovania na Slovensku," skonštatoval.

"Aktuálne pred nami stojí ešte dlhý proces, od legislatívnej úpravy, cez dovzdelanie odborných zamestnancov lekární až po finálne zavedenie očkovania v lekárňach na Slovensku, ale veríme, že tento krok bude prínosom na zvýšenie prevencie a zdravia širšej populácie," dodal Žák.

V lekárňach by sa mohlo očkovať. Na začiatok proti chrípke, prípadne ochoreniu COVID-19. Navrhuje to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v novele zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorú predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Do platnosti by mala po schválení vládou a parlamentom vstúpiť od 1. marca 2023.