Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lekárnická komora spúšťa kampaň na podporu očkovania proti chrípke

Na archívnej snímke prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ. Foto: TASR Pavol Zachar

Toto ochorenie môže zhoršiť respiračné stavy a spôsobiť primárny vírusový zápal pľúc, prípadne oslabiť organizmus, zhoršiť astmu alebo chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (CHOCHP).

Bratislava 2. novembra (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) spúšťa kampaň na podporu očkovania proti chrípke. Samotní členovia vedenia komory sa v týchto dňoch očkujú proti chrípke, aby svojím osobným príkladom motivovali ako kolegov, tak aj verejnosť.

"Cieľom aktivity našej komory je okrem šírenia osvety o očkovaní minimalizovať absencie v práci, obmedziť šírenie ochorenia na pracovisku a zabrániť prenosu chrípky na pacientov prichádzajúcich do lekární alebo ostatných zdravotníckych zariadení," uviedol prezident SLeK Ondrej Sukeľ.

Viceprezidentka komory Miroslava Snopková doplnila, že lekárnik je najdostupnejším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v prvej línii a je integrálnou súčasťou zdravotného systému. Podľa jej slov je dôležité, aby "svojím postojom dal jednoznačne najavo, že očkovanie proti chrípke je dôležitou a účinnou prevenciou zbytočných komplikácií chrípky a odvrátiteľných úmrtí".

Chrípka zapríčiňuje podľa Svetovej zdravotníckej organizácie ročne tri až päť miliónov ťažkých prípadov chrípky, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu, ale tiež 290.000 až 650.000 respiračných úmrtí v súvislosti s chrípkou. Chrípka sa podľa komory lekárnikov podceňuje. Toto ochorenie môže zhoršiť respiračné stavy a spôsobiť primárny vírusový zápal pľúc, prípadne oslabiť organizmus, zhoršiť astmu alebo chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (CHOCHP).

Tiež sa môže podieľať na vzniku kardiovaskulárnych ochorení ako infarkt myokardu, zlyhanie srdca, spôsobiť mozgovú príhodu, alebo zhoršiť CHOCHP a cukrovku, alebo spôsobiť tromboembóliu, zmätenie či napríklad delírium.

Sukeľ dodal, že očkovanie vo verejných lekárňach je samozrejmosťou vo viacerých krajinách. Predpokladá, že táto možnosť ponúknutá verejnosti by dokázala v krátkom čase zvýšiť zaočkovanosť populácie, Slovensko pritom nedosahuje ani minimálnu zaočkovanosť populácie proti chrípke.