Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lekárski odborári: Štrajková pohotovosť môže prerásť do výpovedí

Na snímke zľava predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vysoký počet lekárov ochotných podať výpovede podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského ukazuje, že vláda s lekármi radšej bojuje, akoby sa s nimi dohodla.

Bratislava 24. mája (TASR) - Lekárski odborári nevylučujú, že ich štrajková pohotovosť prerastie do hromadných výpovedí lekárov v nemocniciach. "V tejto chvíli máme nadpolovičnú podporu nemocničných lekárov v našich požiadavkách," povedal šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Odborári, ktorí v apríli vyhlásili štrajkovú pohotovosť, pokračujú v zbere podpisov pod vyhlásenia o pripravenosti podať výpovede.

Vysoký počet lekárov ochotných podať výpovede podľa Visolajského ukazuje, že vláda s lekármi radšej bojuje, akoby sa s nimi dohodla. Dodal, že odborári naďalej vláde ponúkajú dohodu, aby dokázala riešiť problémy aj bez hrozby výpovede tisícov lekárov.

Lekárski odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť v reakcii na situáciu v zdravotníctve, majú osem návrhov a požiadaviek, ktoré považujú za nevyhnutné na zlepšenie stavu nemocníc na Slovensku. Týkajú sa najmä financovania nemocníc, reformy systému zdravotných poisťovní, ohodnotenia lekárov či zvýšenia miezd sestier.

Ministerstvo zdravotníctva SR odmietlo obvinenia z nečinnosti v sektore a poprosilo všetkých lekárov, sestry a ďalších zdravotníckych pracovníkov, aby zostali pri pacientoch. Deklarovalo tiež, že robí všetko pre to, aby zdravotníci na Slovensku pracovali v adekvátnych podmienkach a boli aj adekvátne ohodnotení.