Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Lengvarský avizuje diskusiu s odborníkmi o usmernení k zmene pohlavia

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas 77. rokovania vlády SR 27. apríla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Minister zdravotníctva podotkol, že usmernenie je čisto odborné a podrobilo sa celému pripomienkovému konaniu.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) avizuje diskusiu s odborníkmi v súvislosti s usmernením týkajúcim sa zmeny pohlavia. O usmernení v stredu hovoril aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Jeho zrušenie žiadajú poslanci parlamentu z klubu OĽANO Anna Záborská a Richard Vašečka z mimoparlamentnej Kresťanskej únie, kritizuje ho aj mimoparlamentné KDH.

"Toto usmernenie vznikalo nadštandardným procesom na ministerstve zdravotníctva tri roky. Stiahnutie je možné, samozrejme, po diskusii, ktorá by mala reflektovať odlišné názory, ktoré máme. V blízkej dobe zvolám všetkých, čo majú iné odborné názory a nejakým spôsobom majú výhrady k tomuto usmerneniu," uviedol Lengvarský. Pokiaľ sa nájde nejaký spoločný záver, bude podľa jeho slov usmernenie skoro upravené. Podotkol tiež, že usmernenie je čisto odborné a podrobilo sa celému pripomienkovému konaniu.

MZ SR pripravilo usmernenie v spolupráci s odbornou spoločnosťou. Podľa prezidentky Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Ľubomíry Izákovej má slúžiť najmä na odstránenie právnej neistoty lekárov i pacientov. Nové usmernenie podľa iniciatívy Inakosť zjednoduší proces zmeny pohlavia pre transrodových ľudí. Usmernenie víta aj Amnesty International Slovensko, jeho prijatie považuje za dôležitý krok smerom k ochrane ľudských práv transrodových ľudí.