Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lengvarský: Hlavnou výzvou v 2023 bude optimalizácia siete nemocníc

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) prichádza na rokovanie vlády SR v Bratislave 5. decembra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Ďalším budúcoročným cieľom v zdravotníctve podľa neho bude pokračovať v projektoch z plánu obnovy.

Bratislava 31. januára (TASR) - Hlavnou výzvou roku 2023 bude pokračovať v optimalizácii siete nemocníc, dôležité tiež bude zastabilizovať ambulantný sektor a spustiť systém DRG v pilotnom režime. Uviedol to dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v koncoročnom rozhovore pre TASR.

Potvrdil, že pilotná verzia systému DRG sa má spustiť od januára. "Boli schválené relatívne váhy, urobili sme všetky ďalšie potrebné kroky, bolo to zverejnené, nemocnice, ktoré sa na tom budú podieľať, majú vyškolených ľudí, takže 1. januára začíname," vyhlásil minister.

Verí, že DRG systém bude v roku 2024 plne fungovať, tak ako sa predpokladalo. Nevidí dôvod, prečo by to tak byť nemalo. "Keby som si to nemyslel, tak s tým ani nezačínam," uviedol.

Ďalším budúcoročným cieľom v zdravotníctve podľa neho bude pokračovať v projektoch z plánu obnovy. "Hlavné výzvy už išli, v budúcom roku pôjdu ďalšie. Budeme sa venovať dobudovávaniu ambulancií, či už pre psychiatrickú a psychologickú starostlivosť, budeme sa venovať dlhodobej starostlivosti či následnej starostlivosti, takže tém je viac," priblížil Lengvarský.