Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lengvarský: Na Slovensko by mali prísť vakcíny adaptované na omikron

Na snímke Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas 76. rokovania vlády SR v Bratislave v stredu 20. apríla 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovensko má podľa ministra pomerne veľa vakcín. Teraz rokuje o tom, ako ich dodávky obmedziť alebo ich dostať iba v prípade potreby.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Od leta by na Slovensko mali prísť nové vakcíny od spoločnosti Pfizer, adaptované na koronavírusový variant omikron. Kontrakty má podpísané do roku 2023. Na tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Predpokladá, že vakcína bude určená pre všetkých, určí to však výrobca.

Minister zároveň poukázal, že krajiny pracujú na vývoji mnohých univerzálnych vakcín. "Je možné, že to skončí štandardným očkovaním proti chrípke ako pri iných chrípkových ochoreniach každý rok," povedal Lengvarský s tým, že možností vývoja je veľa.

Slovensko má podľa ministra pomerne veľa vakcín. Teraz rokuje o tom, ako ich dodávky obmedziť alebo ich dostať iba v prípade potreby. "Niektoré vakcíny máme na sklade. Väčšinu z nich sme darovali," podotkol. Lengvarský očakáva, že sa situácia vyrieši tak, aby sa nemíňali financie na vakcíny, ktoré krajina nespotrebuje.