Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Lengvarský: Nedosiahnutie dohody s odborármi je krajná možnosť

Na snímke zľava riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice Ľuboslav Beňa, generálna riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica Miriam Lapuníková, minister zdravotníctva (MZ) SR Vladimír Lengvarský (OĽaNO) a riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer počas tlačovej konferencie po stretnutí zástupcov vedenia MZ SR s riaditeľmi nemocníc v pondelok 3. októbra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Lengvarský skonštatoval, že s lekárskymi odborármi sa plánuje stretnúť v najbližších dňoch.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Nedosiahnutie dohody s lekárskymi odborármi je krajná možnosť. Po stretnutí s riaditeľmi štátnych nemocníc to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Výpovede podľa neho podalo okolo 2000 lekárov.

"Myslím si, že je skorá doba, aby sme tu hovorili ďalšie plány a riešili krízové scenáre. Zatiaľ pracujeme s myšlienkou a vnímame tak aj prístup odborových funkcionárov, že je tu ochota sa dohodnúť," spresnil. Pracovná povinnosť je podľa neho vylúčená.



Lengvarský skonštatoval, že s lekárskymi odborármi sa plánuje stretnúť v najbližších dňoch. "Dialóg bude v najbližšej dobe veľmi intenzívny," podotkol. Číslo výpovedí sa podľa neho stále mení, v niektorých nemocniciach výpovede nepadli.

Riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer uviedol, že súčasná situácia nie je prejavom nespokojnosti s vedením nemocníc, ale so systémom. "Nevznikol však za posledný týždeň ani za posledný rok. Nezmeníme ho mávnutím prútika. Dôležité je o tom veľmi otvorene komunikovať," skonštatoval s tým, že lekárom rozumie.



Riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková tiež zdôraznila potrebu rokovania. Požiadavky odborárov sú podľa nej legitímne. "Jediné, na čo je priestor, je sadnúť si k rokovaciemu stolu a veľmi pragmaticky sa zaoberať všetkými požiadavkami a tým, ako ich splniť," doplnila.

Zdravotná starostlivosť sa podľa riaditeľa Univerzitnej nemocnica Louisa Pasteura Košice Ľuboslava Beňu v súčasnosti poskytuje bez akýchkoľvek zmien. "Vytvoril sa teraz priestor, aby sme v priebehu dvoch mesiacov veľmi konštruktívne a pragmaticky vyrokovali všetky veci, ktoré sa týkajú požiadaviek, ktoré Lekárske odborové združenie predostrelo," dodal.

Lekárske odborové združenie (LOZ) minulý týždeň informovalo, že ku koncu septembra podalo výpoveď najmenej 2050 lekárov. Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme.