Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lengvarský: Partneri vítajú postavenie Rázsoch a martinskej nemocnice

Na archívnej snímke zo 16. mája 2019 staré stavenisko Fakultnej nemocnice Rázsochy v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

V pripomienkach podľa Lengvarského ide skôr o technické záležitosti týkajúce sa presných časových plánov.

Bratislava 28. júna (TASR) - Partneri vítajú návrh ministerstva zdravotníctva o spustení stavby nemocnice na bratislavských Rázsochách a martinskej nemocnice z plánu obnovy. Po utorkovom rokovaní vlády to vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Ozrejmil, že v súvislosti s výstavbou nemocníc hľadajú aj iné zdroje financovania.

"Myslím si, že náš návrh o spustení stavby Rázsoch a Martina bol dnes kladne prijatý. Partneri z vlády chceli nejaké doplňujúce informácie, ktoré budú v stredu (29. 6.) vysvetlené," uviedol. Ak dôjde k zhode, návrh by mal byť podľa neho schválený do konca týždňa na online alebo na mimoriadnom rokovaní vlády, o ktoré požiada premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).

V pripomienkach podľa Lengvarského ide skôr o technické záležitosti týkajúce sa presných časových plánov, "kedy sa vykoná ktorá časť projektu tak, aby bolo jasné, že je to stihnuteľné do míľnikov, ktoré máme," vysvetlil Lengvarský. Pripomenul, že v prvom polroku roka 2024 musí byť hotová zmluva o dielo, druhým míľnikom je prvý polrok 2026, keď by mali byť stavby ukončené. "Či už hrubých stavieb alebo v plnom profile, prípadne rekonštrukčných stavieb," dodal.

Diskutuje sa podľa neho aj o tom, či podporiť niektoré projekty z iných zdrojov, napríklad zo štátneho rozpočtu. "Niektoré sú nestihnuteľné do míľnikov, ktoré máme, takže hľadá sa podpora aj z iných zdrojov. (...) Ak bude na tom všeobecná zhoda, že aj z iných zdrojov, bude to tiež súčasťou najbližšieho uznesenia," priblížil minister.

Návrhom výstavby nemocníc sa mala vláda zaoberať už skôr, Lengvarský ho pôvodne plánoval predložiť ešte v polovici júna. "Treba si uvedomiť že vzhľadom na spoločenský význam stavby nemocníc k tomu prebieha patričná diskusia," skonštatoval minister.

Ubezpečil, že pri spomínaných dvoch projektoch proces nestojí. Podotkol, že 20. júna sa ukončila súťaž o projektanta na Rázsochách, v najbližších dňoch má dôjsť k podpisu. "Uznesenie vlády bude len posvätením, že na to môžeme čerpať finančné prostriedky," skonštatoval Lengvarský.