Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Lengvarský pravidelne rokuje o dofinancovaní zdravotníckeho sektora

Na archívnej snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva potvrdila, že na hospodárenie VšZP malo vplyv aj viazanie rozpočtových prostriedkov pre zdravotníctvo zo strany ministerstva financií.

Bratislava 1. marca (TASR) - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) spolu so zástupcami rezortu pravidelne rokuje o dofinancovaní zdravotníckeho sektora. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová v reakcii na predbežné výsledky hospodárenia štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktoré zverejnil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

"Ministerstvo zdravotníctva situáciu intenzívne a kontinuálne rieši,"
povedala Eliášová. Generálny riaditeľ VšZP Richard Strapko má Lengvarského dôveru, dodala.

Hovorkyňa potvrdila, že na hospodárenie VšZP malo vplyv aj viazanie rozpočtových prostriedkov pre zdravotníctvo zo strany ministerstva financií. "O tejto situácii však rokujeme intenzívne so všetkými zainteresovanými," tvrdí Eliášová. Dodala, že koncom roka 2021 boli do všeobecného zdravotného poistenia zo strany rezortu financií doplnené prostriedky vo výške 90 miliónov eur.

ÚDZS hovorí, že na základe predbežného vyhodnotenia plnenia ukazovateľov podľa európskeho štandardu nemá ani jedna z troch zdravotných poisťovní dostatočné kapitálové vybavenie. "Kapitál zdravotných poisťovní podľa európskych štandardov prehodnocujeme s ÚDZS a následne budeme komplexne informovať," reagovala hovorkyňa MZ.

ÚDZS informoval o predbežných výsledkoch hospodárenia. Štátna VšZP skončila podľa predbežných výsledkov vlani v strate 87,2 milióna eur. Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla zisk 10,5 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa zisk 3,5 milióna eur.