Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lengvarský: Prvé vakcíny adaptované na omikron majú prísť tento týždeň

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas 96. schôdze vlády SR 24. augusta 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Do konca roka by podľa neho malo prísť dokopy 1,1 milióna vakcín. Lengvarský vysvetlil, že množstvo vakcín bolo zakontrahované v roku 2021.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Prvé dodávky vakcín adaptované na variant nového koronavírusu omikron by mali prísť tento týždeň. Nateraz majú byť určené pre osoby staršie ako 50 rokov. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Očkovanie novou vakcínou bude podľa neho možné od polovice septembra.

"Očakávam, že po patričnej príprave a administratívnych záležitostiach začneme očkovať v polovici mesiaca," spresnil.

Do konca roka by podľa neho malo prísť dokopy 1,1 milióna vakcín. Lengvarský vysvetlil, že množstvo vakcín bolo zakontrahované v roku 2021. "My plníme záväzok, ktorý sme vtedy sľúbili. Akurát sme počet vakcín, ktoré mali prísť na Slovensko, vymenili za tie adaptované vakcíny," doplnil.

Upozornil, že nové vakcíny budú nateraz určené pre ľudí vo veku nad 50 rokov. "Naším záujmom je, aby sa mohol zaočkovať každý. Budem to ešte konzultovať s výrobcom," avizoval.