Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lengvarský verí,že vyššie mzdy presvedčia lekárov ostať pri pacientoch

Na snímke vpravo minister zdravotníctva (MZ) SR Vladimír Lengvarský (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po stretnutí zástupcov vedenia MZ SR s riaditeľmi nemocníc v pondelok 3. októbra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) podotkol, že ide o historicky najvyššie zvýšenie platov.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) verí, že vyššie platy zdravotníkov, ktoré odobril parlament, presvedčia lekárov ostať pri pacientoch.

"Je to signál, že súčasná vláda to myslí so zdravotníctvom vážne," skonštatoval na tlačovej konferencii. Ide podľa neho o jeden z krokov, ktorý pomôže k stabilizácii zdravotníckeho personálu. Upozornil, že na ďalších systémových zmenách sa pracuje.

Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) podotkol, že ide o historicky najvyššie zvýšenie platov. "Stáť to bude veľa, a to mimoriadnych 232 miliónov eur navyše voči bežnému zvyšovaniu platov, ktoré vyplýva zo mzdového automatu," vysvetlil. Zároveň podotkol, že nevidí dôvod, aby Lengvarského odvolali preto, že "niekto" sa vyhráža výpoveďami.

Aj premiér Eduard Heger (OĽANO) potvrdil, že minister zdravotníctva má jeho dôveru. Zdôraznil, že pre súčasnú vládu je zdravotníctvo prioritou, pričom iné vlády podľa neho preň neurobili nič. "Dokázali nanajvýš mávať v ruke fotkami plesní. My nebudeme ľuďom ukazovať plesne, my tie plesne budeme odstraňovať," doplnil. Vyzdvihol i prácu exministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

Zvýšenie miezd ocenila aj poslankyňa parlamentu a predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká (OĽANO). "Uvedomujem si, že nie všetci zdravotníci budú úplne spokojní. V týchto ťažkých časoch je to však historicky najvyššie zvyšovanie platov naprieč všetkých zdravotníckych povolaní," dodala.

Národná rada SR v stredu schválila zvýšenie miezd zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Zohľadňovať sa po novom majú aj roky praxe. Zo 134 prítomných poslancov hlasovalo za návrh 132, proti jeden.