Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lengvarský vyzval rodičov, aby dali deti zaočkovať vakcínou proti HPV

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas tlačovej konferencie pri príležitosti spustenia bezplatného očkovania proti HPV vírusu pre deti medzi 12. - 13. rokom života v Bratislave 2. mája 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní SR Michal Štofko pripomenul, že ochorenie sa týka aj chlapcov.

Bratislava 2. mája (TASR) - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) vyzval rodičov, aby dali deti zaočkovať vakcínou proti ľudskému papilomavírusu (HPV). Vakcínu od mája pre deti v 13. roku života preplácajú zdravotné poisťovne v plnej výške.

"Chcem vyzvať deti a ich rodičov, aby neváhali a dali sa zaočkovať," uviedol Lengvarský na tlačovej konferencii. Zníži sa tým podľa neho počet operačných zákrokov a úmrtí na rakovinu krčka maternice.
Na snímke zľava riaditeľka Ligy proti rakoviny Eva Kováčová, prezidentka aliancie Nie rakovine Jana Pifflová Španková, herečka Michaela Čobejová, štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Róbert Babeľa, výkonný riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní SR Michal Štofko, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová, minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a moderátor Patrik Herman počas tlačovej konferencie pri príležitosti spustenia bezplatného očkovania proti HPV vírusu pre deti medzi 12. - 13. rokom života v Bratislave 2. mája 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní SR Michal Štofko pripomenul, že ochorenie sa týka aj chlapcov. "Je preto veľmi dôležité, aby osveta išla smerom nielen k ženám, ale aj k mužom," dodal.

Prezidentka aliancie Nie rakovine Jana Pifflová Španková zdôraznila aj dôležitosť prevencie. Vyzvala ženy, aby chodili na gynekologické prehliadky. Osvetu chce aliancia v nasledujúcich mesiacoch šíriť v slovenských mestách a obciach. "Budeme prostredníctvom dobrovoľníkov z radov bývalých onkologických pacientov trpezlivo vysvetľovať verejnosti, ako sa chrániť nielen proti najčastejším onkologickým ochoreniam, ale budeme hovoriť aj o rakovine krčka maternice, prevencii a dostupnosti očkovania proti HPV," priblížil Patrik Herman z aliancie.



Očkovanie proti HPV deťom v 13. roku života od mája v plnej výške preplatia zdravotné poisťovne. Doposiaľ bolo hradené čiastočne. Odporúča sa ho absolvovať vo veku, keď mladí ľudia ešte nie sú sexuálne aktívni. Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) má ale význam aj v prípade, keď už osoba sexuálne žije.

Ľudský papilomavírus patrí k najčastejšie pohlavne prenášaným infekciám, prenášať sa však môže napríklad aj dotykom, kontaminovanými predmetmi alebo už počas pôrodu. Vo väčšine prípadov podľa ÚVZ zmizne infekcia sama bez toho, aby spôsobila problémy. Niektoré z HPV vírusov však v tele pretrvajú roky a môžu byť pôvodcom onkologických ochorení.