Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Košičan Leonid Chovanec sa vzdal kandidatúry na prezidenta SR

Leonid Chovanec Foto: Leonid Chovanec

Dôvodom sú nerovnaké podmienky občanov v prístupe ku kandidatúre na funkciu prezidenta.

Košice 6. januára (TASR) – Kandidát na prezidenta SR, 47-ročný invalidný dôchodca z Košíc, Leonid Chovanec sa k dnešnému dňu vzdáva kandidatúry.

Ako potvrdil pre TASR, dôvodom sú nerovnaké podmienky občanov v prístupe ku kandidatúre na funkciu prezidenta. „Kandidáti – nominanti parlamentných politických strán sú oproti občianskym kandidátom jednoznačne zvýhodnení. Preto považujem procedúru voľby najvyššieho ústavného činiteľa SR už v procese podávania kandidátky za nekorektnú, nespravodlivú a nerovnú v právach občanov,“ uviedol Chovanec, pričom zdôraznil, že táto skutočnosť môže byť v rozpore s Ústavou SR. „Po porade s právnikmi sa rozhodnem, či podám podnet na Ústavný súd,“ uviedol pre TASR.

Ako ďalej priznal, nepodarilo sa mu vyzbierať dostatočný počet podpisov pod svoju kandidatúru. Svoj záujem o Prezidentský palác ohlásil pritom 4. marca 2013. „Chýbalo mi zhruba 4000 podpisov,“ dodal.

Chovanec zároveň vyzýva všetkých nezávislých kandidátov na prezidenta SR, aby sa stretli a zvážili postup kandidatúry a dohodli sa na jednom spoločnom kandidátovi, aby sa občania netrieštili na skupiny, ale zjednotili v jeden celok.

„Zároveň vyhlasujem, že nebudem voliť ani jedného kandidáta navrhovaného poslancami politických strán zastúpených v NR SR. Odporúčanie a vlastnú preferenciu na prezidenta SR oznámim verejnosti dva až tri týždne pred samotnou voľbou,“ vyhlásil Chovanec.

Kandidatúru na post prezidenta SR oznámili premiér Robert Fico (Smer-SD), podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos a Peter Osuský zo SaS. Záujem kandidovať prejavili aj Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, Milan Melník, Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer, poslankyňa NR SR za OĽaNO Helena Mezenská. Niektorí z nich už odovzdali petičné hárky.