Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: Leopoldovskí väzni sa po vyše polstoročí budú stravovať v novom

Na snímke nová stravovacia jednotka v Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Leopoldove v piatok 19. júna 2020. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Pôvodná stravovacia prevádzka je z roku 1968, doteraz nebola rekonštruovaná a dostala sa na hranicu prípustných noriem prevádzkovania.

Leopoldov 19. júna (TASR) - Do 5100 jedál denne pripraví v Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Leopoldove nová moderná stravovacia prevádzka, ktorú v piatok odovzdali do užívania ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan. Vznikla v nevyužitej výrobnej hale v opevnenej časti ústavu počas uplynulého zhruba dva a pol roka v náklade 3,3 milióna eur. Stravu z nej začnú vydávať v priebehu niekoľkých dní.



Pôvodná stravovacia prevádzka je z roku 1968, doteraz nebola rekonštruovaná a dostala sa na hranicu prípustných noriem prevádzkovania. Podľa Ivana nebolo však možné realizovať súčasne jej opravu a ponechať ju v prevádzke, preto hľadali možnosť výstavby na inom mieste. V leopoldovskom ústave je aktuálne 1203 väznených osôb, kapacitu má 1413 osôb, okrem nich bude kuchyňa variť a vydávať stravu aj zamestnancom. Ivan informoval, že pre obe skupiny sú vybudované samostatné jedálne. Odsúdení doteraz túto možnosť spoločného stavovania v Leopoldove nemali, po novom sa v jedálni budú menšie skupiny pri jedle striedať. Ďalším bude jedlo dovážané na cely.



Nosnou časťou stravovacej prevádzky je varňa, ktorá je schopná v jednej zmene vyrobiť 1600 jedál. Strava pre väznené osoby bude pripravovaná trikrát denne. Variabilita umožňuje okrem základnej stravy pripraviť špeciálnu stravu ako diéty či balenú stravu pre nočné zmeny väzenského personálu. Komplexnosť riešenia spočíva v celom systéme stravovania od prípravy cez tabletovanie a samotnú distribúciu na jednotlivé objekty, oddiely a pracoviská.



Novú stravovaciu jednotku ministerka Kolíková ocenila. Konštatovala, že ústav pripravil dôstojné podmienky na prípravu stravy a vyzdvihla skutočnosť, že na jednom mieste budú variť jedlo pre personál i väznených. Dodala, že ústav v Leopoldove mal doteraz najvyšší počet sťažností väznených na úroveň stravovania, dúfa, že teraz to bude najmenej. "Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že vyvinie úsilie v humanizácii a zmierňovaní obmedzení osôb vo výkone väzby a vo výkone trestu. Aj z tohto pohľadu vnímam realizáciu tejto investičnej akcie ako dôležitý krok k skvalitňovaniu služieb," uviedla.

Stravná jednotka väzňa, ktorý pracuje, je 2,35 eura na deň, toho, ktorý nie je zapojený do pracovného procesu, je 1,85 eura. Výška sa podľa Ivana nemenila od roku 2011 a v súčasnosti je problém kvalitu jedla či objem pri tomto náklade udržať. Ministerka nevylúčila, že sa suma na stravovanie väznených môže prehodnotiť. V Leopoldove je ročný náklad na stravovanie 1 milión eur.