Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Leščáková: Ministerka kultúry nezlyhala

Viera Leščáková, foto z archívu. Foto: TASR - Michal Svítok

Zdôraznila pritom, že kultúra potrebuje systémové riešenie, ktoré by zvýhodňovalo očkovaných a prinieslo fungovanie minimálne v režime OP (očkovaní a po prekonaní ochorenia COVID-19).

Bratislava 9. januára (TASR) - Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) pri rokovaniach o otvorení kultúrnych podujatí nezlyhala. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedala štátna tajomníčka rezortu kultúry Viera Leščáková (Za ľudí). "Ministerka si musela vybrať medzi niečím a ničím," obhajovala Milanovú.

Upozornila zároveň, že uvoľňovanie opatrení je otázkou pre ministerstvo zdravotníctva. Zdôraznila pritom, že kultúra potrebuje systémové riešenie, ktoré by zvýhodňovalo očkovaných a prinieslo fungovanie minimálne v režime OP (očkovaní a po prekonaní ochorenia COVID-19). "Kultúra má rovnaké právo na život ako reštaurácie," zdôraznila.

Nezaradený poslanec Národnej strany SR a podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Erik Tomáš v debate nevedel povedať, či strana pristúpi k návrhu na odvolanie ministerky kultúry. "To sa ešte uvidí. Ministerka sa hlavne musí sama pozrieť do zrkadla, či je súčasný stav v poriadku," uviedol. Rezignáciu od Milanovej očakáva v súvislosti so situáciou v kultúre a nespokojnosťou kultúrnej obce Tomášova kolegyňa zo strany, exministerka Ľubica Laššáková.

Nespokojnosť s plánovaným otvorením pre kultúrne podujatia v režime OP maximálne pre 50 návštevníkov tvrdo kritizovala kultúrna obec. Žiada tieto podmienky výrazne prehodnotiť a stanoviť nové pravidlá od 18. januára, podľa ktorých by bolo možné realizovať kultúrne podujatia s využitím aspoň 50-percentnej kapacity priestorov a v režime OTP, teda aj pre otestovaných.

Leščáková zo Za ľudí mieni, že je čas rozprávať sa o povinnom očkovaní


Hlasovať za povinné očkovanie proti novému koronavírusu si vie zo zástupcov koaličných strán predstaviť podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 uviedla, že je čas sa o tom začať rozprávať, argumentovala významom očkovania a tým, že krajina sa musí ekonomicky i spoločensky nadýchnuť. "Dostupné motivačné nástroje na zvýšenie zaočkovanosti už boli prijaté," upozornila.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš i predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová sú za využitie všetkých motivačných nástrojov, aby sa nemuselo povinne očkovať. "Ľudia si zaslúžia, aby sa s nimi ešte viac komunikovalo a vysvetľovala dôležitosť očkovania," myslí si Zemanová. Člen predsedníctva hnutia Sme rodina Igor Kašper sa obáva, že povinné očkovanie by spôsobilo rozvrat v spoločnosti.

Podpredsedovia strany Smer-SD a mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Takáč a Erik Tomáš v diskusii zdôraznili, že očkovanie musí ostať dobrovoľné. Predseda strany ĽSNS Marian Kotleba spochybňuje samotnú vakcináciu proti novému koronavírusu.