Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Leščáková: Vláda urobí kroky v súvislosti so šírením variantu omikron

Viera Leščáková, foto z archívu. Foto: TASR - Michal Svítok

Súčasný kabinet podľa J. Richtera (Smer-SD) nedokáže ľudí presvedčiť o opatreniach, pretože jeho predstavitelia vodu kážu a víno pijú.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Ak nastúpi na Slovensku nový variant koronavírusu omikron, naše zdravotníctvo padne na kolená. Aktuálne opatrenia sú dobre nastavené, no nezohľadňujú situáciu posledných hodín. Vláda pripravuje opatrenia. Skonštatovala to podpredsedníčka strany Za ľudí a štátna tajomníčka rezortu kultúry Viera Leščáková v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Poslanec Národnej rady (NR) SR a exminister práce Ján Richter (Smer-SD) namieta chýbajúcu logistiku pri krokoch vlády a kritizoval jej nepripravenosť.

"Situácia sa dramaticky mení. Aktuálne opatrenia sú dostatočné. Nezohľadňujú však situáciu z posledných hodín, ktorá asi bude meniť postoj epidemiológov a infektológov," uviedla Leščáková. Zdôraznila, že Slovensko už je v kritickej situácii, hoci tu ešte nie je variant omikron. V súvislosti s jeho šírením predpokladá, že vláda urobí v blízkej dobe kroky na obmedzenie prístupu z rizikových krajín a ďalšie opatrenia. Nekonkretizovala, aké.

Myslí si, že zdravotníctvo položí na kolená najmä nízka miera zaočkovanosti. Pripustila, že aj zaočkovaný sa môže nakaziť, no poukázala na štatistiky z nemocníc, kde je drvivá väčšina pacientov neočkovaná. "Preto sme za každé opatrenie, ktoré bude motivovať k očkovaniu," vysvetlila a kritizovala súčasnú opozíciu, ktorá podľa nej šíri nepravdy. Vyzvala politikov, aby sa "z bezcitných" zmenili na zodpovedných, spoločne sa postavili pred ľudí a hovorili, že očkovanie je cesta. Odmieta tvrdenia o biznise farmafiriem. "Nebuďme smiešni. Vakcína stojí 20 eur, liečba pacienta na umelej pľúcnej ventilácii 20.000 eur," podotkla.
Na archívnej snímke Ján Richter (smer-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian

Richter zas odmieta jej slová o bezcitnosti. Trvá na dobrovoľnosti očkovania. Podčiarkol, že kto má moc, má aj zodpovednosť. Tvrdí, že opozícia jej podala pomocnú ruku, podporovala opatrenia a návrhy na boj s pandémiou, no vláda ponúkanú pomoc neprijala. Súčasný kabinet podľa neho nedokáže ľudí presvedčiť o opatreniach, pretože jeho predstavitelia vodu kážu a víno pijú. Pripomenul napríklad účasť expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) na svadbe šéfa svojho poslaneckého klubu v čase nástupu druhej vlny, ako aj to, že pred rokom koalícia posadila do pléna NR SR na hlasovanie aj pozitívnych poslancov.

Kritizoval vládu, že sa nepripravila ani na súčasnú tretiu vlnu pandémie. Namieta, že nemá pripravené postupy ani základnú logistiku, aby vedela promptne riešiť kritickú situáciu aj v nemocniciach. Chýba jej podľa neho schopnosť manažovať situáciu. Poukázal aj na potrebu riešiť pomoc dotknutým sektorom. Kritizuje, že vláda neprichádza ani s riešeniami, ako pomôcť ľuďom v nastupujúcej vlne zdražovania.