Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Lesníci a kartografi vytvorili ortofotomozaiku, je dostupná všetkým

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Farebná ortofotomozaika je k dispozícii prostredníctvom webovej aplikácie, ďalej ako tzv. webová služba.

Zvolen 9. apríla (TASR) – Národné lesnícke centrum (NLC) Zvolen a Geodetický a kartografický ústav Bratislava (GKÚ) prvýkrát v histórii vytvorili ortofotomozaiku celého územia Slovenska. Toto dielo, vyhotovené v súlade s pravidlami Európskej komisie a dostupné širokej verejnosti, výrazne prispeje k zefektívneniu verejnej správy.

Ako TASR informoval hovorca NLC Ján Lichý, harmonogram tvorby bol rozdelený na tri roky (2017 – 2019) tak, že počas každého roku vo vegetačnom období sa zabezpečil zber a spracovanie údajov z jednej tretiny územia SR (približne 17.000 štvorcových kilometrov).

Prvýkrát v histórii Slovenska boli spracované ortofotomozaiky plne v súlade s pravidlami Európskej komisie a včas sa zabezpečila cyklická aktualizácia registra poľnohospodárskych produkčných blokov, čím sa eliminuje vyplatenie podpôr na nespôsobilú pôdu a následne sa zabráni aj prípadnému kráteniu zdrojov z európskych fondov pre SR.

Ďalším nemenej dôležitým faktom je, že prvýkrát v histórii je ortofotomozaika na významnej časti územia vytvorená zo spracovaných údajov leteckého laserového skenovania. Pri tvorbe bola použitá nová generácia digitálneho modelu reliéfu terénu, čo malo významný vplyv na dosiahnutie presnosti ortofotomozaiky.

Farebná ortofotomozaika je k dispozícii prostredníctvom webovej aplikácie, ďalej ako tzv. webová služba a je k dispozícii bezodplatne všetkým používateľom vrátane komerčných subjektov aj na stiahnutie vo forme georeferencovaných rastrových obrázkov.

Podľa Lichého približne 80 % rozhodnutí vykonaných vo verejnej správe má priestorový aspekt. "Produkty sa používajú na vytvorenie a aktualizáciu topografických mapových podkladov, tzv. základnej bázy údajov pre geografické informačné systémy. Následne sú všetky štátne orgány, štátne rozpočtové organizácie, obce a vyššie územné celky nad týmito referenčnými údajmi schopné budovať svoje tematické geografické informačné systémy," pripomenul.

Teoreticky je možné porovnať výstupy s údajmi Google Maps. Rozdiel je v tom, že údaje tohto systému sú garantované a je možné použiť ich na právne účely, napríklad na správne konanie s cieľom vydávania rozhodnutí.

Systém bude slúžiť aj na kontrolu vyplácania dotácií v agrorezorte, prevenciu proti podvodom – každý si ľahšie dokáže kontrolovať využívanie vlastných pozemkov. Ďalším využitím je prevencia sporov, kontrola vlastníckych vzťahov, príprava projektovej dokumentácie pre cestné stavby, príprava klasifikácie a vymedzenie chránených území, zjednodušenie stavebných konaní v mestách a obciach, podpora územného plánovania, jednoduchšia tvorba máp pre využitie v turistickom ruchu a podobne.