Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Lesníci správ národných parkov si v teréne vymieňali skúsenosti

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Na území TANAP-u sme mali možnosť vidieť i diskutovať o spôsoboch ochrany prírody a výsledkoch manažmentu na niekoľkých druhoch lesných spoločenstiev, uviedol lesník a spoluorganizátor Eduard Apfel.

Banská Bystrica 28. júla (TASR) - Lesníci správ národných parkov si v teréne vymieňali skúsenosti na odbornom seminári spojeným s exkurziou, ktorý zorganizovala Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR so Správou Tatranského národného parku (TANAP). Cieľom stretnutia na tému Manažment lesných ekosystémov na princípoch ochrany prírody bolo posilnenie spolupráce medzi lesníkmi z národných parkov na Slovensku a výmena ich vzájomných skúseností. TASR o tom vo štvrtok informovala manažérka pre komunikáciu ŠOP SR v Banskej Bystrici Kristína Bocková.

"ŠOP SR identifikovala potrebu zorganizovať vzájomné stretnutie lesníkov, ktorí sa v národných parkoch zjednotili po nedávnej reforme. Na území TANAP-u sme mali možnosť vidieť i diskutovať o spôsoboch ochrany prírody a výsledkoch manažmentu na niekoľkých druhoch lesných spoločenstiev," uviedol lesník a spoluorganizátor Eduard Apfel.

V rámci územia zvolili tri lokality, na ktorých sa uplatňovali rôzne typy cieleného manažmentu lesných porastov na princípoch prírode blízkeho hospodárenia, prioritne zameraného na požiadavky zlepšenia stavu chránených druhov a biotopov.

"Prvú lokalitu v Tichej doline tvorili jarabinové smrečiny, kde bolo cieľom poukázať na význam jarabiny pri vývoji lesných porastov vrátane ukážky bezzásahového územia. Jarabina ovplyvňuje vývoj smrečín, pretože usmerňuje výškovo a hrúbkovo diferenciáciu porastov," priblížil Slavomír Celer zo Správy TANAP-u.

Druhú navštívenú lokalitu nad Danielovým domom tvorili zmiešané smrekovcovo-smrekové lesy, kde sa tatranskí lesníci snažia skĺbiť ochranu lesných porastov s ochranou hlucháňa hôrneho. V tretej lokalite neďaleko Kežmarských Žľabov mali účastníci možnosť pozorovať špecifiká ochrany lesných biotopov, ktoré sa vyskytujú na podmáčaných miestach.

"Vybrané lokality a diferencovaný prístup k starostlivosti o les svedčia o dobrých dlhoročných skúsenostiach tatranských lesníkov. Vzájomná diskusia a spolupráca lesníkov v národných parkoch je pre ochranu prírody na Slovensku kľúčová,"
uzavrel riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.