Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lesníci z Lotyšska získavali v SR skúsenosti s ochranou porastov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Lotyšsko má podľa hovorcu NLC lesnatosť 53 percent, ale z pohľadu hostí Slovensko pôsobí zelenšie, aj keď má nižšiu lesnatosť (41 percent).

Zvolen 18. septembra (TASR) – Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene hostilo v uplynulých dňoch 22-člennú delegáciu majiteľov lesa z Lotyšska. Cieľom návštevy bolo získať skúsenosti s ochranou lesných porastov, a to najmä v neštátnom sektore. TASR o tom informoval hovorca NLC Igor Viszlai.

Účastníkmi lotyšskej delegácie boli majitelia, ktorí vlastnia les s výmerou od dvoch do 200 hektárov. "Výmenná cesta bola zameraná na získavanie lesníckych skúseností z oblasti preventívnych opatrení v súvislosti s poškodením lesných porastov, a to najmä hmyzími škodcami a zverou," uviedol Viszlai.

Lotyšsko má podľa neho lesnatosť 53 percent, ale z pohľadu hostí Slovensko pôsobí zelenšie, aj keď má nižšiu lesnatosť (41 percent). "Prekvapilo ich bohatstvo prírodných zdrojov, ale na druhej strane aj výška škôd, spôsobená najmä zverou na založených lesných kultúrach a mladých porastoch a škody, ktoré vznikajú pri ťažbe a pri veľkých kalamitách," pripomenul.

Odborné zázemie cesty zastrešili zamestnanci NLC z Centra transferu poznatkov a lesnej pedagogiky, ako aj Lesníckej ochranárskej služby. Okrem nich Lotyšov sprevádzali aj zamestnanci Strednej odbornej školy lesníckej z Banskej Štiavnice, Mestských lesov Kremnica a Mestských lesov Banská Bystrica.

Hostia z Lotyšska navštívili aj múzeum vo Svätom Antone, historické centrum Kremnice, videli ukážky plavenia dreva vo vodnom žľabe Rakytovo a program lesnej pedagogiky v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline. Pobyt na Slovensku bol financovaný z lotyšského programu rozvoja vidieka.