Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lesy SR: Nárast populácie medveďa nesúvisí s krmoviskami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Základom riešenia problematiky je podľa Lesov SR poznať aktuálnu početnosť medveďov a stanoviť, aký počet je únosný pre územie Slovenska.

Bratislava 17. júna (TASR) - Nárast populácie medveďa nesúvisí s vnadením diviačej zveri na legálne zriadených krmoviskách. Dôvodom je, že medveď hnedý nie je regulovaný. Štátny podnik Lesy SR preto žiada systematický manažment populácie medveďa na Slovensku. Tvoriť by sa mal aj na základe skúsenosti lesníkov a poľovníkov. TASR o tom informovala hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová. Reagovali tak na slová ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) o tom, že problémy s medveďmi na Podpoľaní spôsobujú krmoviská pre divú zver.

Budaj vo štvrtok (16. 6.) informoval, že na Podpoľaní majú štátne lesy 28 vnadísk pre lesné zvieratá. Priemerne ročne idú na ne štyri tony kukurice. Informáciu mal podľa vlastných slov priamo od riaditeľa podniku Jána Marhefku. Tieto vyjadrenia sú podľa Lesov SR zavádzajúce a klamlivé. "Štátny podnik poskytol informácie v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám na základe žiadosti Lesoochranárskemu zoskupeniu Vlk, ktorá bola doručená 23. mája," reagovala Debnárová.

Základom riešenia problematiky je podľa Lesov SR poznať aktuálnu početnosť medveďov a stanoviť, aký počet je únosný pre územie Slovenska. Podnik privíta, ak tomu bude envirorezort venovať maximálnu prioritu.

Lesy SR podľa hovorkyne zaznamenávajú v posledných rokoch nárast populácie medveďa hnedého a vlka dravého. "Na tieto skutočnosti dlhodobo upozorňujú lesníci nielen v oblasti Poľany, ale aj v iných oblastiach Slovenska," poukázala.

Štátny podnik sa odvoláva aj na Národné lesnícke centrum, ktoré tvrdí, že populácia medveďa vykazuje v posledných troch desaťročiach na Slovensku nárast. "Potvrdzujú to oficiálne vykázané stavy z poľovných revírov, ktoré z úrovne 1467 jedincov v roku 2000 narástli v roku 2010 na 1995 jedincov a v roku 2021 až na 2997 vykázaných jedincov," uviedla Debnárová. Doplnila, že aj Najvyšší súd SR v roku 2017 konštatoval premnoženie medveďa na území Slovenska.