Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lesy SR poskytujú utečencom z Ukrajiny stravu a ubytovanie

Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny v stane na hraničnom priechode Ubľa-Malyj Bereznyj. Ubľa, 27. februára 2022. Foto: TASR - František Iván

Operatívne sa na ubytovacie priestory prerábajú bývalé budovy niektorých lesných správ, kde štátni lesníci umiestňujú postele z podnikových kapacít aj v spolupráci s krízovým štábom.

Bratislava 28. februára (TASR) - V súvislosti s migračnou krízou vyvolanou vojnovým konfliktom na ukrajinskom území sa rozhodol pomôcť aj štátny podnik Lesy SR. Pracovníci poskytujú stravu a občerstvenie priamo na hranici v obci Ubľa, rovnako ponúkajú bezodplatne k dispozícii aj ubytovanie. Informovala o tom vedúca odboru komunikácie Lesov SR Marína Debnárová.

"V súčinnosti s kolegami z jednotlivých odštepných závodov operatívne vytvárame ďalšie lôžka v administratívnych budovách, aby sme zmaximalizovali ubytovacie kapacity," povedal poverený generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Matej Vigoda.

Štátny podnik má k dispozícii celkovo 605 lôžok, v mnohých zariadeniach odštepných závodov, hlavne v časti bývalého odštepného závodu Sobrance, kde sú všetky hraničné priechody s Ukrajinou, už ubytováva ľudí, ktorí túto pomoc potrebujú. Ako informovala Debnárová, operatívne sa na ubytovacie priestory prerábajú bývalé budovy niektorých lesných správ, kde štátni lesníci umiestňujú postele z podnikových kapacít aj v spolupráci s krízovým štábom.

Takto zatiaľ vytvorili ďalších približne 40 miest mimo bežných ubytovacích kapacít v chatách. "Desiatky ľudí sú aktuálne ubytované na Chate Morské oko, na Chate Zvernica Karná, tiež na bývalej lesnej správe Hlivištia či na Chate Ubľa," dodala Debnárová.