Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Lesy SR: Záujem poľovníkov o lov jeleňa počas ruje je veľký

Jeleň. Foto: TASR/Jana Pafčová

V tomto období je povolený lov jelenej zveri, diviačej, je možné loviť i danieliu či muflóniu zver.

Banská Bystrica 26. septembra (TASR) - Približne od septembra do začiatku októbra trvá jelenia ruja, ktorá sa začína skôr v nižších polohách ako v horách. V tomto období môže zver križovať cesty, najmä ráno a večer, vodiči by preto mali byť oveľa pozornejší než obvykle. Upozornila na to Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR.

"Jelenia zver je počas ruje mimoriadne aktívna, samce bojujú o pozornosť samíc. Ak je v blízkosti jeleníc viac jeleňov, často dochádza aj k ich súbojom, kde víťaz získa dominantný vplyv nad čriedou jeleníc, s ktorými sa pári. Hlavným prejavom ruje je ručanie, ktoré možno počuť na vzdialenosť niekoľkých kilometrov. Najviac sa ozývajú stredne staré jelene v plnej kondícii a tie najčastejšie držia pri sebe aj najviac jeleníc," konštatovala Debnárová.

V tomto období je povolený lov jelenej zveri, diviačej, je možné loviť i danieliu či muflóniu zver. "Záujem o lov jeleňa počas ruje je mimoriadne veľký, poľovní hostia nie sú len zo Slovenska, ale i zahraničia. Najviac poľovníkov k nám prichádza z Českej republiky, Rakúska a Nemecka," uviedla Debnárová.

V prípade, že je jeleň ulovený hosťom za poplatok, lovcovi ostáva trofej a zverina putuje do Topoľčianok, kde je spracovaná. Divinové mäso sa predáva v predajniach štátneho podniku Lesy SR v Banskej Bystrici, v Topoľčiankach a najnovšie tiež v bratislavských hypermarketoch.