Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Letecké opravovne Trenčín sa budú podieľať na opravách stíhačiek F-16

Na snímke prelet poľskej stíhačky F-16. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

LOTN je zapojená v projekte modernizácie Ozbrojených síl SR a zavedením stíhačiek F-16 nadviazala spoluprácu s výrobcom Lockheed Martin Global Inc.

Bratislava 26. januára (TASR) - Štátna akciová spoločnosť Letecké opravovne Trenčín (LOTN) sa bude podieľať na opravách slovenských stíhačiek F-16. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

LOTN je zapojená v projekte modernizácie Ozbrojených síl SR a zavedením stíhačiek F-16 nadviazala spoluprácu s výrobcom Lockheed Martin Global Inc. Hovorkyňa priblížila, že v budúcnosti sa tak bude podieľať na údržbe častí lietadiel a zavedení logistického informačného systému.

V LOTN aktuálne podľa Kovaľ Kakaščíkovej prebieha príprava infraštruktúry pracovísk pre jednotlivé typy opráv, konkrétne opravu elektrických agregátov, podvozkov vrátane ich súčastí a tiež súčastí hydraulického systému lietadla.

"V druhej polovici roka očakávame dodanie skúšobných zariadení, ktorých financovanie je súčasťou kontraktu na dodanie lietadiel F-16 Block 70. Následne sa uskutoční vyškolenie personálu spoločnosti LOTN pre obsluhu skúšobných zariadení a vykonávanie opráv a servisu agregátov," povedal generálny riaditeľ Leteckých opravovní Trenčín Ľubomír Galko.

LOTN budú zapojené do implementácie softvérovej platformy Ilias, ktorá bola vybraná ako logistický informačný systém pre prevádzku F-16. Systém podľa hovorkyne poskytuje komplexný nástroj na organizáciu logistiky, operačné využitie lietadiel, tréningov a tiež správu náhradných dielov. "Súčasťou implementácie v LOTN bude hardvérové a softvérové riešenie, ku ktorému bude vyškolený potrebný personál. Z pohľadu využiteľnosti v LOTN bude softvér prioritne používaný na servis a opravu agregátov," uviedla Kovaľ Kakaščíková.