Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Letecké záchranky majú problém so zabezpečením nočných letov

Záchranársky vrtuľník, archívne foto. Foto: Fcaebook: Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE

Spoločnosť, ktorá záchranky prevádzkuje, zatiaľ na otázky TASR nereagovala.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Spoločnosť Air – Transport Europe, ktorá prevádzkuje letecké záchranky, je dočasne neschopná zabezpečovať nočné lety na niektorých svojich strediskách. Informovalo o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR. Pre TASR to potvrdila jeho hovorkyňa Alena Krčová. Na problém upozornil denník Sme, podľa ktorého piloti odmietajú nastúpiť do pohotovosti.

"Strediská, ktoré sú v nočnej pohotovosti, ich môžu v prípade potreby zastúpiť. Tzv. primárne lety sú počas dňa zabezpečené v plnej miere," povedala Krčová. Vysvetlila, že po 19.00 h má spoločnosť zabezpečovať tzv. sekundárne lety, teda transporty pacientov medzi nemocnicami. Záchranári podľa jej slov situáciu riešia s rezortom zdravotníctva.

Ministerstvo zdravotníctva ubezpečilo, že zdravotná starostlivosť pre pacientov je zabezpečená. "Spoločnosť Air – Transport Europe prevádzkuje sedem stredísk vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby po celom Slovenku a v prípade potreby sú jej posádky na zásah k dispozícii. Spomínaná spoločnosť ministerstvu zdravotníctva potvrdila, že ak nastane situácia výpadku prevádzky leteckej záchrannej služby napríklad na jednom stredisku, v pohotovosti sú ďalšie, ktoré môžu v prípade potreby vzlietnuť a kolegov zastúpiť," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Dodala, že zároveň je pacientom nepretržite k dispozícii pozemná záchranná zdravotná služba. "Pre predstavu o počte nočných letov - za uplynulý rok bolo približne 30 nočných letov záchrannej zdravotnej služby," ozrejmila hovorkyňa.

Spoločnosť, ktorá záchranky prevádzkuje, zatiaľ na otázky TASR nereagovala.