Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Leteckí záchranári pomáhali pri nehode horských záchranárov

Snímka zo záchrannej akcie. Foto: FB Horská záchranná služba

Dvoch dobrovoľných záchranárov po ošetrení prepustili domov. Ťažko zraneného záchranára operovali, je mimo ohrozenia života.

Žilina 6. septembra (TASR) - Leteckí záchranári zo Žiliny pomáhali v sobotu v Malej Fatre piatim horským záchranárom, ktorí sa zranili pri nehode terénneho auta v oblasti nad chatou na Grúni v Malej Fatre. TASR o tom informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková.

Doplnila, že horskí záchranári smerovali na pomoc zranenej turistke na Poludňový grúň. "V terénnom vozidle sa na strmom svahu niekoľkokrát prevrátili. Po rekognoskácií terénu vysadili záchranári lekára z paluby priamo k miestu nešťastia. Pri príchode lekára sa už záchranári HZS nachádzali mimo vozidla," uviedla Hopjaková.

"Lekár poskytol neodkladnú zdravotnú starostlivosť najskôr mužovi s poranením hrudníka, hlavy, s podozrením aj na poranenie brucha. V transportnom saku ho z miesta pomocou lanovej techniky evakuovali a previezli na najbližšie vhodné miesto, dostupné aj pre pozemnú záchranu. Na rovnaké miesto previezli v transportnej sedačke ďalšieho zraneného s podozrením na poranenie v oblasti obličiek," dodala hovorkyňa leteckých záchranárov.

Posledného evakuovali z miesta pacienta s vážnym poranením tváre a úrazom ramena. "Všetkých troch horských záchranárov odovzdali do starostlivosti privolaných posádok rýchlej zdravotnej pomoci, ktoré ich previezli na ďalšie ošetrenie do najbližších zdravotníckych zariadení. Dvaja ďalší záchranári utrpeli ľahšie poranenia a z miesta ich do nemocníc transportovali pozemní záchranári," uzavrela Hopjaková.

Ministerstvo vnútra: Záchranári, ktorí mali nehodu v Malej Fatre, sú stabilizovaní


Záchranári, ktorí mali nehodu cestou na zásah v Malej Fatre, sú v stabilizovanom stave. Dvoch dobrovoľných záchranárov po ošetrení prepustili domov. Ťažko zraneného záchranára operovali, je mimo ohrozenia života. Ďalší dvaja ostávajú v nemocnici, lekári monitorujú ich zdravotný stav. Ministerstvo vnútra SR o tom informovalo v sobotu večer na sociálnej sieti.

"Do Fakultnej nemocnice v Žiline po udalosti okamžite smerovali prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek a štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Vendelín Leitner. Informovali sa o zdravotnom stave horských záchranárov, rodinám vyjadrili podporu a ponúkli prípadnú pomoc," uviedlo ministerstvo.