Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Letky ministerstiev obrany a vnútra by sa mohli zlúčiť pod obranu

Na archívnej snímke vrtuľník letky ministerstva vnútra SR Bell 429 (OM-BYD). Foto: TASR/Michal Svítok

V prípade zlúčenia sa očakávajú aj finančné úspory na mzdové prostriedky a priame náklady na konkrétne lety na zahraničné vojenské letiská.

Bratislava 6. marca (TASR) - Letecké útvary Ministerstva obrany (MO) SR a Ministerstva vnútra (MV) SR by sa mohli zlúčiť pod rezort obrany. Prepravu ústavných činiteľov by tak zabezpečovali vzdušné sily ozbrojených síl. MO SR v návrhu argumentuje, že Slovenská republika je jediným členským štátom NATO a Európskej únie, kde ju zabezpečuje ministerstvo vnútra. Materiál je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Pri porovnaní organizačnej štruktúry, manažmentu a pôsobnosti je možné konštatovať, že 46. krídlo Kuchyňa má v rámci svojich štruktúr pokryté všetky odborné a riadiace mechanizmy a spôsobilosti minimálne v takom rozsahu ako Letecký útvar Ministerstva vnútra SR," konštatuje sa v analýze predloženej rezortom obrany. V prípade zlúčenia leteckých útvarov by sa preprava ústavných činiteľov zabezpečovala súčasnými lietadlami z aktuálnych priestorov na Letisku generála M. R. Štefánika v Bratislave.

Súčasní zamestnanci letky rezortu vnútra by mali prejsť taktiež pod rezort obrany. Až prirodzenou odchodovosťou civilného leteckého personálu by bol postupne vycvičený a doplnený vojenský personál v horizonte niekoľkých rokov. Zmena všeobecne záväzných právnych predpisov podľa materiálu nebude potrebná.

V prípade zlúčenia sa očakávajú aj finančné úspory na mzdové prostriedky a priame náklady na konkrétne lety na zahraničné vojenské letiská. Zlúčenie má prispieť aj k zvýšeniu bezpečnosti leteckej prepravy ústavných činiteľov. Spôsobilosti by Slovensko ako člen NATO a Európskej únie mohlo zdieľať aj v rámci medzinárodných projektov.

V prípade schválenia materiálu vládou by sa mali letecké útvary zlúčiť do konca roka 2023. Prevádzka vrtuľníkov pre plnenie policajných, pátracích, hasičských a záchranných úloh by mala naďalej zostať v štruktúrach ministerstva vnútra.