Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: Letné školy budú fungovať od 11. 7. do 26. 8.

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Tak ako aj vlani bude denný rozsah výchovno-vzdelávacích aktivít možný v dvoch variantoch, uviedol rezort školstva.

Bratislava 9. júna (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR pripravuje výzvu na Letné školy 2022 na základe memoranda o spolupráci s Unicefom podpísaného 30. mája. Letné školy môžu organizovať všetky základné, špeciálne základné školy, špeciálne výchovné zariadenia, spojené školy počas celých letných prázdnin od 11. júla do 26. augusta. Informácie k predvýzve zverejnil rezort školstva na svojom webe.

Jeden cyklus trvá nepretržite dva týždne, teda desať pracovných dní (zmena oproti roku 2021), čomu budú prispôsobené aj finančné prostriedky, ktoré škola dostane. "Tak ako aj vlani bude denný rozsah výchovno-vzdelávacích aktivít možný v dvoch variantoch," uviedol rezort školstva. Prvým je krátky variant, ktorý pozostáva zo štyroch až šiestich vyučovacích hodín. Dlhý variant sa skladá zo siedmich až desiatich vyučovacích hodín. "Škola bude môcť mať viac cyklov paralelne. Keďže ide o rozvojový projekt, škola môže získať na Letné školy 2022 maximálne 10.000 eur," uvádza sa na webe rezortu školstva.

Hlavným cieľom letných škôl je podpora škôl pri ich organizácii aktivít na vyrovnanie rozdielov vo vedomostiach, zručnostiach a spôsobilostiach žiakov vrátane žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a integrácia žiakov prichádzajúcich z Ukrajiny. "Aj vzhľadom na to bude môcť škola zapojiť aj deti z Ukrajiny, ktoré školu navštevujú, budú navštevovať, respektíve aj tie ukrajinské deti, ktoré žijú v okolí školy, ale vzdelávajú sa online na Ukrajine a prejavia záujem o letnú školu," spresnili z ministerstva školstva.

Do činnosti letnej školy sa budú môcť v podporných školách zapojiť tak ako v predchádzajúcich rokoch aj dobrovoľníci, neziskový sektor, komunitné centrá, prípadne aj matky ukrajinských detí. Rezort školstva očakáva, že počet zapojených žiakov bude vyšší ako vlani. "V 453 školách sa uskutočnilo takmer 1600 cyklov letnej školy s približne 16.000 žiakmi," uviedlo MŠVVaŠ SR.

Ministerstvo ihneď po ukončení rokovaní s Unicefom zverejní výzvu, elektronickú prihlášku, manuál k výzve a ďalšie podporné materiály k Letnej škole 2022. Predvýzva je určená školám na to, aby mali základné informácie a vedeli sa pripraviť na organizáciu letnej školy.