Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

LETO2020: Dechtice ponúkajú príjemný mix prírody a histórie

Na archívnej snímke muž naberá vodu z Prameňa sv. Floriána v centre obce Dechtice, okres Trnava.. Foto: TASR - Martin Palkovič

O Florijánkových priaznivých účinkoch sú domáci skalopevne presvedčení, prameň vyhľadávajú aj ľudia zo širokého okolia, ktorí si vodu naberajú do plastových fliaš.

Dechtice 17. júla (TASR) – Turistický výlet do obce Dechtice, situovanej kúsok od kúpeľného mesta Piešťany a Trnavy, ponúka mix prírody Malých Karpát a bohatej histórie. Možno ju spoznávať aj vodou priamo na hlavnom námestí. V centre obce zo zeme totiž tryská artézsky prameň sv. Floriána, ktorý je pre mnohých lákadlom na cestu do Dechtíc.

O Florijánkových priaznivých účinkoch sú domáci skalopevne presvedčení, prameň vyhľadávajú aj ľudia zo širokého okolia, ktorí si vodu naberajú do plastových fliaš. Oficiálne je označený ako artézska studňa s mimoriadne kvalitnou pitnou vodou s konštantnou teplotou 11 stupňov Celzia. V obci sa traduje, že ide o "pomýlený" vrt pri hľadaní ropy zhruba v roku 1964, ale pamätník František Manca pred časom pre TASR uviedol, že geológovia hľadali pod Malými Karpatmi zdroje vody.

Hviezdne časy prameňa sa začali po tom, ako sa v hore nad Dechticami od roku 1994 skupine mládežníkov zjavovala Panna Mária. Malé námestie je vydláždené, voda tečie z umelecky stvárnených dýz a všetko stráži socha svätého Floriána. Prameň patrí k siedmim divom Trnavského kraja.

Z námestia sa dá dostať k najdôležitejšej pamiatke a turistickému lákadlu Dechtíc – Rotunde Všetkých Svätých. Základy stavby vykopali ešte pred rokom 1172. Kostolík je zaujímavý svojou interiérovou výzdobou, ktorú predstavujú nástenné maľby datované do prvej polovice 13. až 14. storočia. Vzácne neskororománske fresky sa zachovali v podobe pásu zachytávajúceho výjavy zo života Krista. Netradične pôsobí maľba najmä z dôvodu tmavej pleti Panny Márie i ďalších postáv. Turisti si počas týždňa môžu dohodnúť jeho otvorenie na obecnom úrade, v lete je počas víkendov zabezpečená sprievodcovská služba.

Pod cintorínom možno nájsť bývalý Mudrochov mlyn. O jeho znovuoživenie sa snaží súčasný majiteľ, pokračovateľ rodu Karol Závodský. Mlyn takisto vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku, zahŕňa hospodársku budovu, náhon, mlynicu, včelín a aj ľadovňu, ktoré čakajú na obnovu. Včelín sa mu už podarilo obnoviť, pochádza z roku 1940 a v jeho vnútri bývalo uložených 16 úľov. Takáto zrekonštruovaná stavba je na Slovensku ojedinelá. Má zaujímavú vonkajšiu výzdobu a pred ňou stojí nezvyčajný pamätník. Pradedo majiteľa naň navŕšil všetku muníciu, ktorú našiel po bojoch v druhej svetovej vojne v bezprostrednom okolí mlyna.

Od mlyna treba vyjsť do lesov Malých Karpát, k ruinám Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, známeho ako Katarínka. Pre návštevníkov pripravujú občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže viaceré podujatia. Na Katarínku sa možno vybrať priamo z Dechtíc pešo. Po ceste možno natrafiť na obnovený úsek lesnej železničky, ktorú oživili takisto dobrovoľníci, a neďaleko je aj odpočívadlo Merakusove lázne.

Turistická značená cesta z Dechtíc sa na Katarínke pretína s dvoma ďalšími. Jedna vedie na Dobrú Vodu, nad ktorou je zrúcanina hradu, v obci je aj pamätná izba básnika a kňaza Jána Hollého a na miestnom cintoríne je jeho hrob. Druhá trasa vedie do Naháča, kde možno spomínať na kňaza a spisovateľa Juraja Fándlyho priamo na mieste, kde vznikali jeho spisky o hospodárení ako Piľní domajší a poľní hospodár, Zelinkár, Slovenskí včelár a ďalšie.